Jak zvýšit bezpečnost ve skladu od stropu až k podlaze

Bezpečnost
Jak zvýšit bezpečnost ve skladu od stropu až k podlaze

Znáte to: „Safety first!“ A zvlášť to platí ve skladu, kde hrozí nebezpečí úrazu nebo poškození techniky a vybavení doslova na každém rohu. V tomto článku vám poradíme, jak můžete bezpečnost ve svém skladu zvýšit ve třech ohledech.
  1. Zajistěte bezpečný pohyb osob a techniky
  2. Chraňte regály i zdraví osob
  3. Usnadněte orientaci


Zajistěte bezpečný pohyb osob a techniky

Podlahové páskyBezpečnost pohybu je ve skladu zcela zásadní. Proto je potřeba jasně vymezit prostory, kde se pohybují pracovníci skladu a kde manipulační technika, kde se nakládá a kde vykládá zboží atd. S tím vám skvěle pomůžou podlahové páskysegmenty. Podle toho, co chcete vyznačit, zvolíte barvu pásky. Každá barva totiž něco znamená – červená zákaz, modrá příkaz, žlutá výstrahu apod. A pokud chcete vyznačit třeba místo pro palety, vystačíte si se segmenty neboli značením například ve tvaru L, T, I nebo koleček.

Když už jsme u podlahového značení, neměli bychom zapomenout na podlahové značky s piktogramy nebo krátkými texty. Jimi lidi ve skladu snadno upozorníte na zákazy, příkazy nebo výstrahy, rychle je informujete, o čem potřebujete, a ulehčíte jim orientaci.

V případě dočasných změn v rozvržení prostoru sáhněte po zahrazovacích sloupcích a řetězech. Vytvoříte tak mobilní zábranu, když potřebujete rychle a jenom na určitou dobu ohraničit nějaký prostor nebo zamezit vstupu.

Antikolizní senzor ColconA jak předcházet případným kolizím techniky a pohybujících se osob? Z tohoto důvodu je ve skladu nepostradatelným pomocníkem senzor Colcon. My za roh nevidíme, ale on ano. Pokud zaregistruje, že se k sobě blíží dva objekty a hrozí jejich střet, upozorní na to světelným a zvukovým signálem. Má vlastní zdroj energie, takže ho můžete pomocí magnetů nebo pásek připevnit kamkoli na regál. Teď je navíc inovovaný, a přesto za nižší cenu. Je to investice, která se vám v každém případě vyplatí.

A slyšeli jste už o systému ALIS? Ten využívá nejmodernější bezdrátové technologie a pomocí LED vizualizace zvyšuje bezpečnost a plynulost provozu i na těch nejnepřehlednějších místech.

Další možností ochrany před střety dvou objektů jsou bezpečnostní zrcadla. Jak fungují, ví minimálně každý řidič. Hodí se ale připomenout aspoň to, že čím větší zrcadlo pořídíte, tím dál ve skladu nebo jeho areálu uvidíte.


Chraňte regály i zdraví osob

Plastové zábrany MPMNa sloupky regálů použijte plastovou ochranu sloupků MPM a z boku regálů plastové zábrany MPM. Použitý plast je velmi odolný a pružný. Po nárazu manipulační techniky pohltí destruktivní energii a vrátí se do původního tvaru. Nezničí se tedy ani nárazníky nebo zábrany, ani sloupky a konstrukce regálu, ani podlaha. A co je důležitější, regál se nezřítí, a tak se nikdo nezraní.

Bezpečnost osob při práci ve skladu zvyšují také bezpečnostní nože a rozřezávače. S nimi rozříznete fólie nebo otevřete jakékoli krabice s minimálním rizikem pořezání se. Navíc mají ergonomické rukojeti, které padnou do ruky jako ulité. Díky tomu je práce s nimi pohodlná a není zbytečně vyčerpávající.

HAPPY END je výhradním distributorem ochranných nárazníků a zábran MPM v České republice.


Usnadněte orientaci

V bezpečném a efektivně fungujícím skladu se všichni rychle a snadno orientují. Jak toho dosáhnout? Uplatněte metodu 5S. To mimo jiné znamená, abyste všemu dali pevné místovšechno popsali. O vymezení prostor jsme se už zmínili na začátku – vzpomínáte: podlahové pásky, segmenty a značky nebo zahrazovací sloupky a řetězy...

Pouzdro na dokumenty s drátěným úchytemK popisům regálových míst použijte pouzdra na dokumenty. Pomocí magnetů, drátěných úchytů nebo ok je snadno zavěsíte a stejně snadno je i sundáte. Do kapsy pouzdra vložíte dokument s potřebnými informacemi, který můžete kdykoli vyměnit. Každý pak hned ví, kde co je a kam co patří. Na podobném principu fungují i samolepicí podlahové kapsy. Na místa, kde mají být konkrétní palety nebo regály, je jednoduše nalepíte, vložíte do nich potřebné dokumenty, a všichni se rychle zorientují.

Zmínili jsme celkem šest typů produktů, které zvýší bezpečnost ve vašem skladu od stropu až k podlaze. Mohli bychom jich jmenovat ještě celou řadu. Dalším se ale věnujme třeba někdy příště.


AKCE

Vše pro bezpečnou podlahu

Ochranné zábrany, nárazníky a profily

Ochrana zdraví


Související článek
73 % českých logistických provozů chce investovat do bezpečnosti práce

73 % českých logistických provozů chce investovat do bezpečnosti práce

„Just in time.“ „Just in line.“ To jsou hesla, která hýbou dnešním světem logistiky. Rozkaz zní jasně: Doručit zboží zákazníkovi co nejrychleji! On ho totiž chce hned teď. Jak na stále se zkracující čas dodání reagují logistické firmy? Vidí budoucnos