73 % českých logistických provozů chce investovat do bezpečnosti práce

73 % českých logistických provozů chce investovat do bezpečnosti práce

„Just in time.“ „Just in line.“ To jsou hesla, která hýbou dnešním světem logistiky. Rozkaz zní jasně: Doručit zboží zákazníkovi co nejrychleji! On ho totiž chce hned teď. Jak na stále se zkracující čas dodání reagují logistické firmy? Vidí budoucnost v automatizaci? Nebo s takovými investicemi radši moc nepospíchají? Nejenom na to odpovídá nová studie Trendy v české logistice 2020.

NĚCO MÁLO O STUDII

Studii realizoval spolek SKLAD, který sdružuje kompetentní logistiky a dodavatele včetně HAPPY ENDu. Studie probíhala od března do července 2020 a při zpracování výsledků SKLAD spolupracoval s výzkumnou agenturou Ipsos. Na otázky odpovídalo 123 manažerů logistiky z maloobchodních i velkoobchodních firem, z oblasti e-commerce, automotive a výroby. Experti se podělili o postřehy týkající se současných a plánovaných investic, budoucích strategií i dopadů pandemie koronaviru. Podívejme se na hlavní výstupy.

Pro většinu logistických provozů je bezpečnost práce prioritou. V následujících 12 měsících plánuje do bezpečnosti práce investovat 73 % oslovených firem. Zajímají se hlavně o antikolizní systémyochranné zábrany. Investice do bezpečnosti práce je totiž návratnou investicí do efektivity.

 

Ochranné zábrany a profily


LOGISTIKA DNES A V DOBĚ KORONAVIROVÉ

V logistice všechno stojí a padá na efektivitě. Firmám se zkrátka musí všechno vyplatit – investice do rozvoje se jim musí rychle vrátit, ideálně během několika let. A jak kartami zamíchala současná pandemie? Odborníci v oboru uznávají, že v období pandemie se projevují výhody vyšší automatizace. Nicméně přibližně 40 % oslovených firem už teď přehodnocuje svoje investice – buď je odsouvají do budoucna, nebo je směřují jinam.


JAKÉ JSOU V LOGISTICE HLAVNÍ TRENDY?

  • V horizontu 5 let drtivá většina logistiků počítá s automatizací skladů.
  • Při rozhodování logistiků hraje stále větší roli udržitelný rozvoj a ekologie.
  • Je to už 70 % firem, které používají mobilní tiskárny nebo ruční skenery.
  • Kvůli pandemii a s ní souvisejícím opatřením klesla v některých firmách výroba až o 80 %, což se odráží v investicích.
  • V plánování je naprosto klíčová efektivita a rychlá návratnost investic.
  • Investice aktuálně směřují především do bezpečnosti práce.


AUTOMATIZACE A EFEKTIVITA

Automatizace skladuEfektivita jde ruku v ruce s využíváním nových technologií, IT systémů a robotických nástrojů. Bez lidí to ale zatím nepůjde. Ani ten sebelepší systém řízení v tuto chvíli kvalitní personál nenahradí. Navíc automatizace je ještě pořád dražší než lidská síla. Experti z oblasti automotive ale uznávají, že je potřeba se investic do automatizace nebát. V každém případě investice do technologií, které lidem usnadní práci a sníží chybovost, plánují všichni.

Tabulky – časový horizont: vybavení pracovníků novými technologiemi a automatizace skladů

Budoucnost s plně automatizovanými sklady a létajícími drony nás, zdá se, zatím nečeká.


ČESKÁ LOGISTIKA POMALU ALE JISTĚ ZELENÁ

Plánované investice velkou měrou ovlivňuje ekologie. Logistiky zajímají věci jako kompostovatelné fólie, uhlíková stopa, udržitelná doprava, manipulační technika s Li-Ion bateriemi nebo energeticky nezávislé sklady.


NĚKOLIK ZÁVĚRŮ

Z oslovených firem jich v následujících 12 měsících plánuje:

  • 71 % investovat do analýzy skladu a jeho optimalizace.
  • 50 % investovat do nových skladových prostor, přičemž správná lokalita a dopravní dostupnost je důležitější než cena.
  • 53 % investovat do WMS (Warehouse Management System) šitého na míru.
  • 76 % investovat do automatizace skladu.
  • 70 % investovat do vybavení skladu novými technologiemi.
  • 73 % investovat do bezpečnosti práce.

Chcete si přečíst celou studii? Neváhejte a zdarma si ji stáhněte.

AKCE


Související článek
Jak zvýšit bezpečnost ve skladu od stropu až k podlaze

Jak zvýšit bezpečnost ve skladu od stropu až k podlaze

Bezpečnost

Znáte to: „Safety first!“ A zvlášť to platí ve skladu, kde hrozí nebezpečí úrazu nebo poškození techniky a vybavení doslova na každém rohu. V tomto článku vám poradíme, jak můžete bezpečnost ve svém skladu zvýšit ve třech ohledech.

Jak vybrat ochranné zábrany a nárazníky? Podívejte se do nového Produktového rádce.

Jak vybrat ochranné zábrany a nárazníky? Podívejte se do nového Produktového rádce.

Bezpečnost

Ochranné zábrany a nárazníky jsou nedílnou součástí každého průmyslového provozu. Podle čeho je vybírat? Praktické tipy se dočtete v novém Produktovém rádci.

Výsledky unikátní studie Trendy v české logistice 2022

Výsledky unikátní studie Trendy v české logistice 2022

Bezpečnost

Spolek SKLAD (Spolek Kompetentních Logistiků a Dodavatelů), jehož jsme členem, realizoval ve spolupráci s agenturou Ipsos jedinečný průzkum mezi 132 manažery, kteří působí v oblasti logistiky a skladování, ať už jde o ma