Výsledky unikátní studie Trendy v české logistice 2022

Bezpečnost
Výsledky unikátní studie Trendy v české logistice 2022

Spolek SKLAD (Spolek Kompetentních Logistiků a Dodavatelů), jehož jsme členem, realizoval ve spolupráci s agenturou Ipsos jedinečný průzkum mezi 132 manažery, kteří působí v oblasti logistiky a skladování, ať už jde o maloobchod/velkoobchod, e-commerce, automotive, nebo výrobu. Respondenti se vyjadřovali k tématům, která hýbou jak dnešní společností, tak průmyslem. V unikátní studii Trendy v české logistice 2022 se tak dozvíte, jaké dopady mají na český logistický trh pandemie covidu-19 nebo válečný konflikt na Ukrajině a jeho ekonomické důsledky například v podobě vysokých cen energií. Studie navazuje na úspěšnou verzi z roku 2020, čímž tento průzkum získává na váze.

AKTUÁLNÍ ZMĚNY V LOGISTICE

Jak se současná světová situace odráží v oblasti logistiky? Uveďme si několik příkladů:

  • Firmy nedokáží plánovat tak jako dřív. Nemůžou se spoléhat na dodavatelské řetězce, a proto se předzásobují komponenty klíčovými ke své výrobě. Ruku v ruce s tím jde potřeba míst k jejich uskladnění.
  • Řada firem optimalizuje svoje dodavatelské řetězce – dodavatele z nejistého východu nahrazuje evropskými dodavateli.
  • Především výrobní firmy hledají způsoby, jak snižovat náklady na energie.
  • Mnozí bojují s nedostatkem lidských zdrojů, a i proto plánují digitalizaci a automatizaci skladu.

Ochranné zábrany a profily


TRENDY V BEZPEČNOSTI PRÁCE

Ze studie vyplývá, že v následujících 12 měsících (průzkum probíhal od května do srpna 2022) plánuje do bezpečnosti práce investovat 67 % oslovených firem. Důležitost této investice si tedy uvědomují 2/3 oslovených firem, a to i navzdory vypjaté ekonomické situaci.

A jaká hrozí podle respondentů největší rizika, pokud jde o bezpečnost a ochranu zdraví při práci? Na prvním místě je to nezájem zaměstnanců o BOZP nebo jejich minimální zapojení do kultury bezpečnosti a riziko střetu s manipulační technikou.

Investice směřují především do ochrany lidí a vybavení skladu proti poškození, typicky právě v důsledku střetu s manipulační technikou. Firmy proto v provozech instalují:


KOMPLETNÍ STUDIE ZDARMA KE STAŽENÍ

Zajímají vás detailní výsledky studie? Stáhněte si ji zdarma na stránkách spolku SKLAD.

 

Spolek SKLAD pomáhá výrobním a distribučním firmám realizovat jejich požadavky v logistických provozech. Zajistí výběr haly, navrhne a zrealizuje řešení, dodá technologie a postará se i o bezpečnost práce a ostrahu objektu.

 

AKCE


Související článek
73 % českých logistických provozů chce investovat do bezpečnosti práce

73 % českých logistických provozů chce investovat do bezpečnosti práce

„Just in time.“ „Just in line.“ To jsou hesla, která hýbou dnešním světem logistiky. Rozkaz zní jasně: Doručit zboží zákazníkovi co nejrychleji! On ho totiž chce hned teď. Jak na stále se zkracující čas dodání reagují logistické firmy? Vidí budoucnos