Získali jsme medaili EcoVadis

EkologieHappy End
Získali jsme medaili EcoVadis

Máte doma nějakou medaili? Ať už je z nějakého závodu profesionálů, nebo hobíků, jste určitě hrdí na tu dřinu, která je za tím, abyste ji získali. Přesně tak jsme teď hrdí na cestu, kterou jsme ušli, abychom obsadili čtvrtou příčku v ratingu EcoVadis. A protože jednou z našich hodnot jsou ambice – chuť neustále se zlepšovat – tak nám bronzová medaile rozhodně nestačí a usilujeme nejenom o zlato, ale snad i o platinu, která je v tomto případě nejcennější. Co všechno se ale za hodnocením EcoVadis vlastně skrývá?

Obsah tohoto článku:

  1. CO JE ECOVADIS?
  2. JAK HODNOCENÍ PROBÍHÁ?
  3. MY MÁME BRONZ
  4. DETAILNĚJŠÍ POHLED NA VÝSLEDKY HODNOCENÍ


Co je EcoVadis?

EcoVadis je nezávislá mezinárodní společnost, která jako jediná poskytuje univerzální hodnocení/rating společenské odpovědnosti firem neboli jejich CSR (Corporate Social Responsibility) aktivit a udržitelnosti jejich globálních dodavatelských řetězců.


Jak hodnocení probíhá?

EcoVadis hodnotí 21 kritérií ve 4 oblastech. Těmi jsou:

  1. životní prostředí,
  2. dodržování pracovních a lidských práv,
  3. etika nebo také spravedlivé obchodní praktiky ve vztazích se zákazníky a dodavateli
  4. a udržitelný nákup.

Metodika hodnocení vychází z mezinárodně uznávaných standardů, jako je Global Reporting Initiative (GRI), United Nations Global Compact (UNGC) nebo ISO 26000, a spočívá v analýze informací obsažených v předložených dokumentech a z dotazníků, které musí hodnocená firma vyplnit. Když v ratingu dosáhnete podle bodování platného od 1. ledna 2023 aspoň 50 bodů ze 100, získáte certifikát potvrzující váš výkon v oblastech CSR a udržitelnosti a k tomu ocenění v podobě medaile.

Na základě celkového ratingu dostanete od EcoVadis feedback a doporučení a poznáte svoje silné i slabé stránky, takže svůj výkon v oblasti CSR a udržitelnosti můžete dál smysluplně zlepšovat.


My máme bronz

V květnu 2023 jsme od EcoVadis získali bronzovou medaili. Ta je pro nás uznáním na mezinárodní úrovni a pro naše zákazníky, dodavatele a zaměstnance důkazem toho, že jsme důvěryhodný a transparentní partner, kterému budoucnost lidské společnosti a naší planety není lhostejná. Bronz nám samozřejmě nestačí a úsilí o zlatou a následně platinovou medaili se už teď promítá do naší firemní strategie a vize.

Certifikát EcoVadis – bronzová medaile


Detailnější pohled na výsledky hodnocení

Hodnocení EcoVadis je z velké části o transparentnosti. Podívejme se proto na naše výsledky podrobněji:

Celkem jsme získali 57 bodů ze 100. Stříbro nám tedy uniklo jenom o 2 body. V jednotlivých oblastech to pak bylo:

  • 60 bodů za životní prostředí,
  • 60 bodů za pracovní a lidská práva,
  • 60 bodů za etiku ve vztazích se zákazníky a dodavateli
  • a 50 bodů za udržitelný nákup.

Uveďme si naše hodnocení také graficky:

Percentilový graf a celkové skóre

Z uvedeného percentilového grafu vyplývá, že s naším ratingem se pohybujeme na úrovni 70. percentilu, a jsme tak mezi 12 % top firmami, které v našem oboru EcoVadis zatím hodnotil.

Ve všech oblastech máme od EcoVadis konkrétní doporučení ke zlepšení, na kterých už pracujeme.

Sorbenty k zachycení a likvidaci kapalin


Související článek
Hlásíme se k CSR

Hlásíme se k CSR

Happy End

Už nějakou dobu se zamýšlíme nad CSR (z angl. Corporate Social Responsibility) neboli společenskou odpovědností firem. A nezůstáváme jenom u myšlenek nebo slov. Jaké jsou v této oblasti naše postoje a cíle?