Co na to odborník: OOPP při práci, kde hrozí únik nebezpečných plynů

Co na to odborník: OOPP při práci, kde hrozí únik nebezpečných plynů

Kde najdeme požadavky na OOPP pro pracoviště, na kterém hrozí únik nebezpečných plynů nebo zplodin? Existují nějaké časové údaje pro evakuační plán a požadavky na rozmístění ochranných prostředků?  Odpovídá odborník Ing. Miloslav Kočí...

Dotaz:

Kde najdeme požadavky na OOPP pro pracoviště, na kterém hrozí únik nebezpečných plynů nebo zplodin? Existují nějaké časové údaje pro evakuační plán a požadavky na rozmístění ochranných prostředků?

 

Odpověď:

Požadavky na OOPP na uváděném pracovišti nejsou řešeny žádným předpisem. Je na zaměstnavateli, aby naplnil ustanovení § 104 odstavce 5 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, tj. zpracoval na základě vyhodnocení rizik a konkrétních podmínek práce vlastní seznam poskytování OOPP a podle tohoto seznamu OOPP poskytl. Při tom je třeba respektovat nařízení vlády č. 495/2001 Sb., kterým se stanoví rozsah a bližší podmínky poskytování ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků.

Při zpracování seznamu pro uváděný případ musí přihlédnout k charakteru unikajících plynů a zplodin, jejich vlastnostem (jedovaté, nedýchatelné, výbušné, …), možnosti a četnosti výskytu apod.

Pokud by šlo o plyny výbušné, je třeba naplnit požadavky nařízení vlády č. 406/2004 Sb., o bližších požadavcích na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v prostředí s nebezpečím výbuchu.

OOPP musí být umístěny tak, aby byly snadno dosažitelné pro případné použití, eventuálně jimi musí být přímo vybaveni zaměstnanci, kteří je při práci budou mít u sebe. Pokud by šlo o ochranné masky nebo respirátory, musí jimi být vybaveni ohrožení zaměstnanci.

Evakuační plán musí přihlédnout opět k vlastnostem nebezpečných plynů a zplodin a možnosti rychlého opuštění nebezpečného prostoru.

 

Ing. Miloslav Kočí


Máte otázky, které se týkají BOZP nebo podnikové ekologie? Pošlete je e-mailem na adresu poradna@happyend.cz. Ve spolupráci s vydavatelstvím Verlag Dashöfer odpoví na vaše dotazy zkušení odborníci.