BAUER: Cestou k úspěchu je kontinuita

BAUER: Cestou k úspěchu je kontinuita

HAPPY END nově uvádí na český trh rozsáhlou řadu produktů v oblasti průmyslové kovovýroby od špičkové německé společnosti BAUER Südlohn. Přečtěte si rozhovor s ředitelem a spolumajitelem společnosti, Pascalem Bauerem, o začátcích podnikání, tajemství úspěchu a spolupráci na českém trhu.

Začínali jste v roce 1966 jako malá rodinná firma s pár zaměstnanci. Dnes máte stovky zaměstnanců a dva výrobní závody. Co za tímto úspěchem stojí?

Na samém začátku v roce 1966 jsme byli firmou jednoho muže. První zaměstnanci přišli až při zahájení vlastní výroby v roce 1968. V roce 1970 jsme se přestěhovali ze Stadtlohnu na místo dnešního hlavního sídla v Südlohnu, což umožnilo další expanzi.

Náš otec říká, že cestou k úspěchu je kontinuita. Protože i když něčemu věříte a pevně si za tím stojíte, nemusí to hned fungovat. Tím se ale nesmíte nechat odradit. Naopak musíte zajistit, aby se vše rozběhlo. Tato hybná síla stojí i za vysokým počtem inovací firmy BAUER. A ty ve spojení s trvale vysokou kvalitou dál podporují náš úspěch. Dnes jsme přední evropský výrobní podnik s takovým produktovým portfoliem, jaké nenabízí žádný jiný výrobce.

 

Jste rodinná firma, což máte s HAPPY ENDem do určité míry společné. V čem vidíte největší výhody rodinných firem?

My jsme rodinný podnik už po dvě generace. Zároveň ale otec, který jako zakladatel představuje první generaci vlastníků, ještě nese svůj díl zodpovědnosti za zaměstnance. A to každý den.

Důvěra, která v rámci rodiny panuje, je při každodenní obchodní činnosti velkou výhodou. Máte jistotu, že lidé z vedení vždy sledují stejný cíl. My navíc udržujeme velmi plochou hierarchickou strukturu. Každý pracovník se tak může v případě problémů obrátit přímo na vedení podniku. A všechny problémy se řeší, protože zaměstnanci jsou nejcennější aktivum naší firmy. Jsou to oni, kdo poskytují osobní a telefonické poradenství, zajišťují vnitropodnikové procesy a výrobu produktů a tím dávají naší firmě tvář.

 

Co všechno zahrnuje vaše produktová nabídka a co považujete za své nejdůležitější produkty?

Největší zastoupení mají v naší nabídce přídavná zařízení pro vysokozdvižné vozíky, zařízení na manipulaci se sudy, pracovní plošiny a prostředky k uchopení břemene. Tyto výrobky, doplněné o techniku pro ekologicky bezpečné skladování a zahrnující záchytné vany, vybavení ke skladování tlakových lahví, regálové a protipožární kontejnery, pokrývají téměř veškerou nezbytnou potřebu v průmyslových provozech.

Zároveň je třeba hledět i do budoucna. Proto už dnes reagujeme na zvýšenou poptávku obcí a privátních podniků bytového hospodářství. Jde především o kontejnery na druhotné suroviny a odpad, velmi často o částečně zapuštěné a podzemní systémy. Tato oblast v současnosti roste nejrychleji.

 

Ve kterých odvětvích se vaše výrobky uplatňují nejvíc?

Naše produkty jsou díky téměř univerzálnímu použití žádané ve všech odvětvích. V průmyslové sféře, v chemickém a farmaceutickém odvětví, v oblasti likvidace odpadů, ale i ze strany měst a obcí.

Jaká je vaše pozice na německém trhu?

Jsme jedním z předních evropských výrobců a i v Německu máme dobrou pozici na trhu. Nicméně velikosti našeho podílu na trhu nepřikládáme velký význam. Naším hlavním cílem je nabízet zákazníkům a partnerům optimální řešení, díky našim produktům – ať už s vedoucím postavením na trhu, nebo bez něj.

 

Do kterých zemí kromě Německa vaše firma dodává své produkty?

Výrobky dodáváme do celého světa, hlavním odbytištěm je ale pořád Evropa. Do řady zemí není možné efektivně dodávat kvůli enormním nákladům na dopravu.

 

Proč je pro vás zajímavý český trh?

Země střední a východní Evropy pro nás v současné době představují rostoucí trh a těší nás, že jej budeme moci lépe obsluhovat – a to i díky spolupráci se společností HAPPY END.

 

Jaké jsou vaše největší konkurenční výhody?

Značka BAUER Südlohn je zárukou kvalitních výrobků, které se díky využití reprodukovatelných výrobních technologií s léty nemění. U naší firmy si tak zákazníci mohou roky a roky objednávat náhradní díly a vždy mají zaručenou naprostou rozměrovou přesnost.

A dále nabízíme i speciální řešení. Zajistíme konstrukci a výrobu produktů už od jediného kusu, podle zadání či situace zákazníka. Tím se lišíme od ostatních podniků se sériovou výrobou.

 

Co je pro vás v práci nejdůležitější? Jaké hodnoty vyznáváte?

Nejdůležitější je pro nás spolehlivé vystupování vůči zákazníkům. Mimo to cítíme odpovědnost za pracovní místa zaměstnanců a jejich rodiny.

 


Pascal Bauer

ředitel a spolumajitel společnosti BAUER Sudlohn GmbH

Společně s firmou BAUER vám HAPPY END nově přináší exkluzivní nabídku produktů pro český trh v oblasti odpadového hospodářství, skladování kapalin a tlakových lahví.

 

Související článek
Skladování kapalin a související legislativa

Skladování kapalin a související legislativa

Stručný přehled zákonů, nařízení, vyhlášek a norem v oblasti skladování kapalin.

Nebezpečný odpad: Stačí předvídat a nemusí být hrozbou

Nebezpečný odpad: Stačí předvídat a nemusí být hrozbou

BezpečnostEkologie

V roce 2016 jsme v ČR vyprodukovali téměř 26 milionů tun odpadu. Z toho více než 1 milion tun tvořil nebezpečný odpad. A ač v nás tohle spojení automaticky evokuje ekologické havárie a poškození zdraví, realita bývá (naštěstí) jiná. Stačí myslet n