Sklady a logistická centra: Jak předcházet zbytečným nehodám

Bezpečnost
Sklady a logistická centra: Jak předcházet zbytečným nehodám

YouTube je plný videí, ve kterých hrají hlavní roli nešikovní řidiči vysokozdvižných vozíků. Nicméně když si uvědomíme, že nejde o nahrané scény s najatými herci, ale o realitu, úsměv na rtech tuhne. Ostatně sklady patří k nejnebezpečnějším místům. Dobrou zprávou ale je, že většině úrazů a nehod se dá předejít.

Lidský faktor opět zasahuje

Každý den dojde v České republice k více než 120 pracovním úrazům. A velká část z nich se stane v logistických centrech při nehodách s „ještěrkami“. Jak už přezdívka naznačuje: Jde o šikovná, mrštná, velmi rychlá, ale zároveň i nebezpečná vozítka.  

Stačí jeden nesprávný manévr a může dojít nejen k obrovským škodám na majetku, ale i k ohrožení zdraví a životů. Vozík nejčastěji do něčeho narazí, může se ale (i s řidičem) převrátit a výjimečné nejsou ani případy, kdy dojde ke stržení celé řady naplněných regálů.  

Příčina? Většinou lidský faktor. Lidé zkrátka chybují. Často jde o nepozornost, nedbalost, podcenění nebo naopak přecenění vlastních sil. Výjimkou nejsou ani případy, kdy je řidič nebo ten, kdo se mu připletl pod kola, „pod parou“.

Ale abychom byli k řidičům vysokozdvižných vozíků féroví: Většina z nich jsou skvělí profesionálové. Ostatně o tom jste se mohli přesvědčit třeba na Ještěrka Linde Cupu na pražské Letné. Řidiči tu předváděli fantastické kousky, když přemisťovali náklad neuvěřitelně přesně, rychle a zároveň bezpečně.

Ne vždy je na vině zaměstnanec

Mnohdy lidský faktor selže na straně zaměstnavatele. Jsou to právě nadřízení, kteří svým příkladem zaměstnance motivují, nebo naopak. A bohužel bývají často sami příčinou porušování bezpečnostních pravidel. Ať už je to kvůli časové tísni, nebo kvůli tlaku na přehnanou výkonnost. Níže nabízíme „hitparádu“ nejčastějších prohřešků a situací, kdy dochází k podcenění, jehož výsledkem může být nehoda.

 

 

Co tedy nepodcenit a na co si dát pozor?

  • Důležitá je podpora a kontrola dodržování zásad bezpečnosti práce. S tím souvisí i často nedostatečná a neaktuální dokumentace – týká se to například místního provozního řád skladu.

  • Pozor na technický stav komunikací – velkou neplechu může napáchat nerovný povrch, výmoly nebo díry.

  • Dbejte na dostatečné rozměry uliček a jízdních pruhů – uličky mezi regály musejí být stále volné, dostatečně široké a nesmějí se zužovat. Šířka uličky musí být alespoň o 0,4 m větší než nejširší místo manipulačního vozíku včetně nákladu. Při volném skladování je nutné vytvořit průchozí prostor o šířce alespoň 0,6 metru.

  • Nezapomeňte na komunikace pro pěší – musí být trvale volné a dostatečně široké. Prostor pro pěší musí být viditelně oddělený a široký minimálně 1,1 metru.

  • Odebírání materiálu z nastohovaných manipulačních jednotek musí být bezpečné. Ruční ukládání je možné jen do výšky 1,8 metru. Když je výška vyšší, je třeba použít žebřík, schůdky nebo třeba manipulační plošinu. Nosné vidlice ještěrky, na kterých balancuje skladník, bezpečné určitě nejsou…

  • Myslete na dobré osvětlení skladových prostor.

  • Dodržujte zásady správného ukládání materiálu do regálů, stohování či volného skladování. Materiál musí být rozložený rovnoměrně, nesmí nikde přečnívat. Rozbalený materiál by neměl být umístěn výše než dva metry nad zemí. Stohy se nesmějí opírat o konstrukci skladu ani o sebe navzájem. Nezapomínejte také na označení maximální nosnosti.

  • Nepodceňujte stav manipulačních vozíků a celého skladovacího systému. Kontrola stavu regálů podle původní dokumentace by měla probíhat minimálně jednou za rok.

  • Vybavte zaměstnance vhodnými osobními ochrannými pracovními prostředky. Ochrannou přilbu musí mít obsluha vysokozdvižných vozíků a každý, kdo se pohybuje v místech, kde výška uloženého materiálu přesahuje dva metry. Nošení reflexních vest by mělo být samozřejmostí.

  • Viditelně označte nebezpečná místa, jako jsou křížení, vjezdy a výjezdy.

  • Nebezpečné látky a směsi skladujte v řádně označených obalech. Dobře označený musí být i sklad, aby do něj nevstupovaly nepovolané osoby a neprováděly nevhodnou činnost.

  • Vybavte zaměstnance, pokud je to třeba, pro práci ve výškách. Od výšky 1,5 metru udělejte maximum pro to, aby nedošlo k propadnutí, sklouznutí nebo pádu.

  • Klaďte důraz na pravidelné lékařské prohlídky. Obsluha vysokozdvižných vozíků musí každé čtyři roky absolvovat lékařskou prohlídku. A pokud jde o zaměstnance nad 50 let, pak každé dva roky.

 

Udělejte i něco navíc. Vyplatí se vám to!

Mnohé užitečné informace a pokyny jsou obsažené v zákonech, nařízeních, vyhláškách a technických normách. Nicméně legislativa ani zdaleka nepokrývá všechna specifika jednotlivých provozů. Spíše jen určuje minimální požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví. A protože jsou průmyslové provozy živým a rozvíjejícím se prostředím, je třeba rozšířit opatření i nad to, co je požadováno pouze legislativou.

 

Důraz na praktičnost a relevanci

Neprovádějte školení jen pro splnění zákonných požadavků, ale s důrazem na praktičnost a relevanci pro daný provoz. Až budete navrhovat obsah a načasování školení, myslete i na délku praxe. Podle inspekce práce dochází k největšímu počtu pracovních úrazů u nováčků s maximálně třemi roky praxe a pak také u ostřílených mazáků s praxí více než deset let. Zatímco u prvních jde o neznalost a nejistotu, u druhých pak o přehnanou sebejistotu a podcenění rizik.

Kvalitní ochrana chodců a oddělení jízdních komunikací od pěších zón.

 

Bez kompromisů a s ergonomií

Pečlivě zaznamenávejte pracovní úrazy a nehody, ale také skoronehody. Nesnažte se je zlehčovat nebo zamést pod koberec, ale poučte se z nich.

V kvalitě materiálního vybavení a OOPP nedělejte kompromisy. Důležitá je i ergonomie pracoviště. Ta je prevencí selhání lidského faktoru. Například ergonomická úprava sedadel, nástrojů a ovládacích prvků snižuje únavu a zvyšuje koncentraci pracovníků. Podle inspektorátu bezpečnosti práce dochází totiž k nadpoloviční většině úrazů během ranních a nočních směn, kdy koncentrace často klesá.

Nebezpečná místa v ideálním případě odstraňte. Pokud to není možné, viditelně je označte.  „Na značení se nevyplácí šetřit. Praxe ukazuje, že laciné materiály nemají vhodné vlastnosti a  navíc nemají životnost, kterou potřebujeme. Výměna nefunkčních a poškozených značení posléze zatěžuje nejen finančně, ale i časově,“ říká specialista na BOZP Pavel Svoboda.

 

Značení klidně i naddimenzujte

Důležitá je i velikost značení. Pokud v praxi zjistíte, že rozměry a umístění, které požaduje zákon, snadno přehlédnete, zvětšete je a umístěte i na další místa. Nestandardní velkoformátové značení dává smysl například v zaplněném skladu, kde se používá dopravní technika. A pro lepší přehlednost a bezpečnost zejména na křižovatkách, v zatáčkách a v místech se špatnou viditelností instalujte speciální zrcadla pro průmysl a logistiku.

V továrně YFAI používají odolné pružné zábrany i pro ochranu drahých technologií

Pro bezpečnost při opravě či údržbě zařízení mnoho podniků využívá systém Lockout/Tagout. Vyzkoušejte ho i vy.

Výtečnou ochranou drahých technologií, materiálu, regálů, techniky, ale i prevencí pracovních úrazů jsou pružné plastové ochranné bariéry, zábradlí a nárazníky. Hodně vydrží, dobře absorbují nárazy a zároveň se snadno instalují a udržují.

„Ačkoliv to zákon nevyžaduje, osvědčilo se nám vybavit výrobní provoz a skladovací prostory pružným plastovým zábradlím, které chrání chodce a odděluje prostor, kde se pohybuje manipulační technika. Také je používáme k ochraně výrobní technologie,“ popisuje Ing. Iva Wiesnerová, která má v továrně Yanfeng v Plané nad Lužnicí na starosti BOZP a podnikovou ekologii. „Přispívá to nejen k větší bezpečnosti, ale i k lepší organizaci a uspořádání prostor,“ doplňuje Ing. Iva Wiesnerová.

 

Nechte si pomoci od odborníků

Prostory můžete vybavit i varovnými, detekčními a monitorovacími systémy, které sledují pohyb a trasu strojů a varují před nebezpečím. Protože jde o vyšší investice, je třeba dobře promyslet a spočítat návratnost.

A nakonec, abyste ušetřili čas i peníze a mohli se věnovat plánování a rozvoji své činnosti naplno, obraťte se na odborníky, kteří se zvýšením bezpečnosti ve skladech a v logistických centrech pomohou.

„Průmysl se rychle rozvíjí, obdobně to platí i pro bezpečnostní opatření. Život mě naučil, že není účelné materiály a výrobky studovat, ale rozumější je čas a energii věnovat výběru spolehlivého dodavatele, který preferuje kvalitu, je ochotný poradit a jde mu hlavně o spokojenost zákazníka,“ konstatuje na základě svých dlouholetých zkušeností Pavel Svoboda.