Hasiči: Nenápadní hrdinové, kteří každý rok zachrání tisíce lidí a majetek za miliardy

Bezpečnost
Hasiči: Nenápadní hrdinové, kteří každý rok zachrání tisíce lidí a majetek za miliardy

Téměř 2 500 zachráněných osob a majetek uchráněný před plameny v hodnotě 10 miliard korun. Taková je vizitka českých hasičů za rok 2017. Jestli hledáte pozitivní vzor, právě jste ho našli. A my jsme rádi, že hasičům při záchraně osob a majetku pomáhají i naše výrobky.

Nechme na úvod promluvit čísla: V roce 2017 zasahovali hasiči v 125 974 případech. Zachránili 2 424 osob a dalších 39 209 před hrozícím nebezpečím evakuovali. Kromě požárů a dopravních nehod zasahovali také u případů úniku nebezpečných látek, ale i v případech ptačí chřipky či afrického moru prasat.

A pokud jste vy, nebo někdo ve vašem okolí uvízli třeba ve výtahu anebo váš domácí mazlíček spadl do těžce dostupného místa, pak i vás nejspíš přišli osvobodit profesionální nebo dobrovolní hasiči.

Desetinu výjezdů má na svědomí orkán Herwart

Navíc mnoho z nás dlouho nezapomene na spoušť, kterou za sebou zanechal v říjnu 2017 orkán Herwart. Stovky popadaných a zlámaných stromů, přetrhané elektrické vedení, poškozené střechy, a dokonce i oběti na životech. To byl účet, který orkán vystavil. Pojišťovny odhadly celkové škody na 1,37 mld. korun. Nicméně škody by byly určitě o dost vyšší, kdyby na mnoha místech obětavě nezasáhli právě hasiči. Vyjeli celkem 13 445krát, aby pomohli odstranit ničivé důsledky orkánu.

Jak velké hodnoty hasiči v minulém roce ochránili, dobře ilustrují i následující čísla:

  • Celkové škody dosáhly 3,65 miliardy korun, ale hasičům se podařilo zachránit téměř trojnásobek hodnot, 9,7 miliardy korun.

  • V případě požárů zasahovali hasiči u 46 požárů denně a „denní“ škoda představovala zhruba 10 milionů korun. Nicméně včasným zásahem bylo denně zachráněno 26,5 milionu korun.

Nejen statistiky, ale zejména každodenní praxe dokládá, že náš život by se bez statečnosti a obětavosti hasičů neobešel. A za to jim patří náš velký dík. Až budete někdy hledat příklad hodný následování nebo si vaše děti budou chtít ve svém pokojíku vyvěsit nějakého „opravdového hrdinu“, sáhněte do řad hasičského záchranného sboru. Neuděláte chybu.

K tomu, aby mohli záchranáři zasahovat co nejlépe a zároveň chránili své zdraví, je důležité i kvalitní technické a materiální vybavení. Jsme rádi, že součástí vybavení IZS jsou i produkty HAPPY ENDU. Zejména kvalitní sorpční a tmelicí prostředky jsou spolehlivými pomocníky při likvidaci havárií a úniku nebezpečných látek.

 

Související článek
Jak řešit únik nebezpečných látek na vodní hladině?

Jak řešit únik nebezpečných látek na vodní hladině?

BezpečnostEkologie

Dozvíte se více o tom, co dělat a jaké prostředky použít při odstraňování oleje a ropných látek na vodě. Pokud unikne do vody větší množství oleje a ropných látek, jejich odstranění představuje pro záchranáře poměrně složitý zásah. Nejde

Průvodce pro výběr správného sorbentu

Průvodce pro výběr správného sorbentu

Jak se vyznat v záplavě možností sorpčních prostředků a vybrat ten správný pro vaši práci? V tomto článku se spolu pokusíme v nabídce sorpčních materiálů co nejlépe vyznat.

První pomoc při havárii

První pomoc při havárii

Neodborným zásahem, nepozorností nebo únavou materiálu může dojít k protržení či proražení cisterny, sudu nebo potrubí. Kapalina pak začne nezadržitelně vytékat do okolí, a pokud se jedná o nebezpečnou chemikálii, ekologická havárie je na spadnu

Jaký sorbent použít při likvidaci nebezpečných chemických látek?

Jaký sorbent použít při likvidaci nebezpečných chemických látek?

BezpečnostEkologie

Ať už dojde k havárii na silnici, na vodní ploše, v průmyslovém provozu nebo ve skladech, pokud jsou na místě nebezpečné chemikálie, vážnost situace se násobí. Hrozí nejen ekologické a majetkové škody, ale podstatně se zvyšuje rizik

Sorbenty: pomoc pro udržení čistoty a likvidaci ekologických havárií

Sorbenty: pomoc pro udržení čistoty a likvidaci ekologických havárií

Když někdo řekne slovo „sorbenty“, co se vám vybaví? K čemu jsou dobré? Ačkoliv se dnes a denně používají v různých průmyslových provozech a pro záchranáře jsou nezbytným pomocníkem při odstraňování následků dopravních nehod neb