První pomoc při havárii

První pomoc při havárii

Neodborným zásahem, nepozorností nebo únavou materiálu může dojít k protržení či proražení cisterny, sudu nebo potrubí. Kapalina pak začne nezadržitelně vytékat do okolí, a pokud se jedná o nebezpečnou chemikálii, ekologická havárie je na spadnutí. Je třeba jednat pohotově, neboť může být v ohrožení majetek i lidské životy.

Prvním krokem je najít místo úniku a zamezit dalšímu šíření. Jedním z efektivních prostředků „první pomoci“ při utěsňování proražených nádrží, potrubí nebo prostoru jsou těsnicí tmelové materiály, které lze snadno a rychle použít.

 

Rychlé řešení

Kvalitní tmelové materiály, které má ve své nabídce firma HAPPY END, jsou skvělým pomocníkem při neočekávané nehodě. Vydrží působit zhruba 48 hodin, což bývá dostatečně dlouhá doba na to, aby se našlo trvalejší řešení – oprava nádrže, výměna potrubí, případně likvidace nebo odčerpání kapalin. Těsnicí materiály jsou dobře přilnavé k většině povrchů (i velmi znečištěných) a udrží tlak až 2,4 metru vodního sloupce. Byly úspěšně použity i při povodních, aby voda nevnikla do obydlí. Tmely jsou odolné vůči působení většiny chemikálií a po použití je lze jednoduše zlikvidovat uložením na skládku.

Pokud je potřeba zasáhnout co nejrychleji, je na místě použít už hotový tmel, který se může okamžitě nanést. Tmel je možné použít až do teploty –15 °C, a tak se hodí i pro zimní období. Nicméně ti, kdo mají více času na zásah, mohou zvolit variantu ve formě suchých granulí, které se až na místě smíchají s vodou a vytvoří tmelicí pastu. Tyto tmely se dají použít při jakémkoli počasí a teplotě. Výhodou suchých granulí je jejich neomezená životnost. Pokud chcete zvýšit účinek zatmelení, můžete místo přeplátovat těsnicí deskou, kterou lze použít až do teploty –10 °C.

V případě, kdy hrozí únik kapalin do kanalizace, se hodí použít těsnicí desky, které jsou libovolně tvarovatelné a přizpůsobí se každému rozměru kanálu.

Pro rychlou a dočasnou opravu potrubí je pak možné použít tlakovou bandáž. Gumový pružný pás se suchým zipem na konci zajistí dostatečný čas na přípravu kvalitní trvalé opravy.

Trvalé opravy

Kromě minerálních těsnicích prostředků nabízí HAPPY END také epoxidový dvousložkový tmel, který je určený pro trvalé opravy prasklin a otvorů. Tento tmel je vhodný pro opravy zařízení z kovů, keramiky, dřeva, skla, betonu nebo plastu. Je vysoce odolný a po vytvrzení nevede elektrický proud a lze jej brousit, popřípadě do něj vrtat nebo ho natírat. V tubě jsou již smíchány obě složky, takže je možné jej aplikovat přímo.

Všechny těsnicí prostředky, které HAPPY END nabízí, jsou prověřeny dlouhodobým používáním. Jsou důležitou součástí havarijních souprav a mají své místo i ve vybavení hasičských záchranných sborů.

 

Související článek
Jak řešit únik nebezpečných látek na vodní hladině?

Jak řešit únik nebezpečných látek na vodní hladině?

BezpečnostEkologie

Dozvíte se více o tom, co dělat a jaké prostředky použít při odstraňování oleje a ropných látek na vodě. Pokud unikne do vody větší množství oleje a ropných látek, jejich odstranění představuje pro záchranáře poměrně složitý zásah. Nejde

Jak vybrat vhodné bezpečnostní skříně

Jak vybrat vhodné bezpečnostní skříně

Jaké jsou výhody skladování chemikálií v bezpečnostních skříních? Jak vybrat vhodný typ a příslušenství? Na to jsme se zeptali ing. Evy Butzke, odbornice společnosti HAPPY END na skladování chemických látek a směsí.

Havarijní soupravy: Jak postupovat při jejich výběru a uložení

Havarijní soupravy: Jak postupovat při jejich výběru a uložení

Ekologie

Jak vybrat správnou havarijní soupravu, aby vyhovovala požadavkům vašeho pracoviště? Čtěte dál a dozvíte se praktické tipy týkající se výběru vhodných havarijních souprav a jejich uložení.