Pozor, řádí nám tady falešný inspektor!

Legislativa
Pozor, řádí nám tady falešný inspektor!

Zní to jako hláška z legendárního filmu „Vrchní, prchni!”, co říkáte? Nicméně tentokrát nejde o filmovou fikci, ale o skutečného podvodníka, před kterým dokonce varuje Státní úřad inspekce práce.

Falešný inspektor působí prý především v Jihočeském kraji a na Vysočině, představuje se jako Zdeněk Kantor a tvrdí, že zastupuje oblastní inspektorát. Nedejte se jím zmást a připoměňte si jinou obdobnou situaci z už zmíněného filmu : „No jo, vypadá jako Vrána, ale je to Králík!”

Pokud k vám tedy dorazí inspektor práce a bude vyžadovat informace a doklady pro provedení kontroly, požádejte ho, ať se prokáže služebním průkazem a zároveň doloží správnost osobních údajů občanským průkazem. A pokud by tvrdil, že je pracovníkem „Oblastního inspektorátu práce a sociálních věcí pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích”, pak vězte, že takový úřad dokonce ani neexistuje.

Nezapomeňte také, že inspekce musí procesně postupovat přesně podle zákonem stanovených pravidel a většinou také komunikuje prostřednictvím datové schránky nebo poštou. Na stránkách SÚIP najdete více informací o působení falešného inspektora.