Jak jsme pro ArcelorMittal našli efektivní řešení

Happy End
Jak jsme pro ArcelorMittal našli efektivní řešení

Každý den dojde v Česku k více než 120 pracovním úrazům a každý měsíc v práci zemře zhruba 8 lidí. Většině těchto tragédií se přitom dá předejít. 

Podle inspekce práce je totiž hlavní příčinou většiny pracovních úrazů podceněné nebo špatně odhadnuté riziko.

K němu se pak také často přidává neoprávněný pocit zaměstnavatelů, že se „vyplácí kašlat“ na prevenci a některé věci řešit, až když nastanou. „To se ale rozhodně nevyplácí,“ varuje odborník na BOZP Pavel Svoboda. „Nakonec totiž vždycky zaplatí daleko víc a ještě navíc můžou ztratit dobrou pověst a důvěru.“

 

Ocelářský gigant nenechává nic náhodě

Mezi firmy, které naopak sází na prevenci a nenechávají nic náhodě, patří ArcelorMittal. Důrazem na prevenci chrání nejen zdraví zaměstnanců, ale šetří zbytečné výdaje. Příkladů zodpovědného přístupu by se v areálu našlo mnoho, my jsme pro vás vybrali jeden aktuální.

Pravidelná analýza rizik odhalila v ocelárně místo, kde se chodci, byť je prostor označený, mohou snadno připlést pod kola přepravní techniky. Někdo by nad tím mávl rukou, ne tak lidé z Mittalu. Výsledkem tak bylo námi navržené řešení - efektivní, zároveň nenáročné na instalaci, přiměřeně nákladné a takové, které neovlivňuje plynulost pohybu.  

 

Navrhli jsme jednoduché, přesto efektivní řešení

Naše řešení ve zkratce? Vzali jsme to od podlahy! Právě na ni jsme instalovali výstražné bezpečnostní značení. Značení jsme také umístili na stěnu, aby ho opravdu nikdo nepřehlédl. Přidali jsme i detekční čidla, která rozpoznala blížící se vozidlo a spustila světelnou i zvukovou signalizaci. Zkrátka, nikdo nemohl přehlédnout nebo přeslechnout varování.

V praxi jsme splnili i všechny ostatní požadavky na snadnou instalaci, přiměřené náklady i efektivitu. Nedošlo ani k časovým prodlevám a instalace řešení nenarušila plynulost práce. Ostatně, přesvědčte se na dalších řádcích sami.  

6 výhod realizovaného řešení:

  • Nevyžadovalo složitou instalaci.

  • Nemuseli jsme přepravní techniku vybavit dodatečným výstražným systémem.

  • Nenarušil jsme plynulost práce.

  • Nedošlo k časovým ani finančním ztrátám (třeba tím, že bychom vyřadili přepravní techniku z provozu).

  • Zajistili jsme vysokou bezpečnost pro lidi i pro techniku.

  • Celkové náklady byly v řádech desítek tisíc korun

Podtrženo sečteno: Zadání jsme splnili ve všech bodech a postarali se o to, že poměr cena/výkon vychází jednoznačně ve prospěch zadavatele.  

A na výsledek naší práce se můžete podívat v následujícím videu: