ABUS: Děláme ze světa o trochu bezpečnější místo

Bezpečnost
ABUS: Děláme ze světa o trochu bezpečnější místo

Od letošního června se na českém trhu stává HAPPY END významným distributorem zabezpečovacích systémů společnosti ABUS. Jaké mají výhody tyto zabezpečovcí systémy, na to jsme se zeptali Jense Hentschela, Sales Area Managera pro EU a Blízký východ. 

 

V České republice je ABUS znám zejména jako výrobce visacích zámků a petlic, cyklo a motozámků. Jaké další zabezpečovací systémy nabízíte?

ABUS je německá rodinná firma, která už od roku 1924 pracuje na vývoji zabezpečovacích systémů. Naším cílem je dělat ze světa o trochu bezpečnější místo. Základními pilíři našeho podnikání jsou produkty pro zabezpečení domova, průmyslových provozů, budov a zajištění bezpečnosti na cestách. Jen pro představu, nabízíme vše od visacích zámků a přídavného zabezpečení dveří a oken přes poplašná zařízení, video monitoring a elektronickou kontrolu přístupu až po přilby a zámky na jízdní kola, ochranné pracovní pomůcky a program Junior Care.

 

Jedním z produktových řešení pro kanceláře i průmyslové podniky je systém tzv. generálního klíče. Jak tento systém funguje a v čem jsou jeho výhody?

Nejjednodušeji si to můžeme ukázat na příkladu nějakého podniku: Ředitel může uzamknout všechny dveře, které jsou zahrnuty do klíčového systému. Vedoucím úseků pak jejich skupinové klíče umožňují přístup do všech oddělení, za která zodpovídají. Vedoucí týmů mohou otevřít pouze kanceláře svých pracovníků. Každý pracovník si tak může jediným klíčem otevřít všechny místnosti, do kterých má povolen přístup.

Výhody spočívají v menším množství klíčů k budově a také v možnosti správy přístupových oprávnění. Každý vlastník tak má neustále kontrolu nad tím, kdo může vstoupit do jednotlivých oblastí. Také v případě změn uspořádání budov nebo přístupových oprávnění může vlastník při použití našich klíčových systémů vždy flexibilně zareagovat na danou situaci, protože návrh systémů počítá s úpravami a rozšířeními.

 

Můžete uvést nějaké zajímavé projekty, kde jste systém „generálního klíče“ realizovali?

Pro každou budovu nabízíme řešení zabezpečení na míru. Reprezentativní reference u nás i v zahraničí ukazují řešení specifická pro jednotlivá odvětví a přinášejí pocit jistoty a bezpečí.

Zde je jen několik příkladů: Systémy zamykání ABUS využívají hotely Burj Al Arab a Emirates Palace ve Spojených arabských emirátech, výstaviště Messe Frankfurt a přepravní centrum v Ingolstadtu, univerzita v Bielefeldu a španělská univerzita v Laboral de Gijón.

 

To jsou velké projekty. Nicméně není pro české firmy vaše řešení příliš drahé? Vyplatí se jim nahradit stávající systém tím vaším? Proč by to pro ně mělo být výhodné?

Nový systém se vyplatí jakékoliv firmě v mnoha různých ohledech. U dlouho používaných zařízení se totiž nezřídka stává, že už neexistuje přehled o tom, kdo má (nebo dokonce ztratil) nějaký klíč, kdo má přístup do jednotlivých prostor atd. Zaměstnanci u sebe musejí často nosit více klíčů a ztrácejí čas hledáním toho správného. Na starší systémy se navíc už nevztahuje právní ochrana, takže si kopie klíčů mohou opatřit i neoprávněné osoby. Mohou zde také vznikat vysoké náklady na údržbu a opravy.

Z dlouhodobého hlediska se náklady vynaložené na nový klíčový systém vyplatí, a navíc přinesou spoustu výhod. Zařízení totiž bude přizpůsobeno na míru danému objektu a požadavkům uživatelů. Všechna přístupová oprávnění se zdokumentují a bude je možné kdykoliv upravit. Už při plánování se také počítá s možností budoucích rozšíření a doplnění. A uživatelé si budou moci pohodlně jediným klíčem otevřít dveře vedoucí do oblastí, kam mají povolen přístup.

 

Co když se klíče ztratí nebo je odcházející zaměstnanci nevrátí? Není složité a drahé je nahradit?

Pro takové případy nabízíme možnost pořízení druhých klíčů. S nimi lze cylindrické vložky v případě ztráty jednoduše přeprogramovat. Nasazením druhé sady klíčů se pak ztracené i veškeré dosavadní klíče deaktivují.

Při ztrátě klíče existuje i alternativní možnost výměny pouze dotčené skupiny klíčů – podle toho, na jaké hierarchické úrovni se daný klíč v uzamykacím plánu nachází. Při plánování a kalkulacích klíčových systémů se již počítá s rezervami pro tyto účely.

Další možností je zajištění vnější oblasti budovy elektronickými cylindrickými vložkami firmy ABUS. Ve vnitřní oblasti se pak použijí mechanické cylindrické vložky. Díky transpondérům v krytce klíče mohou uživatelé i v tomto případě otevírat vnitřní i venkovní dveře jediným klíčem. Při ztrátě klíče se dotčený klíč vymaže z elektronického systému. Samotný objekt tak zůstává v bezpečí.

V případě, že dojde k požáru nebo jiné krizové situaci, vzniká panika a je nutné rychle prostory opustit. Není čas na hledání klíčů. Jaký systém používáte pro únikové dveře?

Panikové a únikové dveře využívají mechanické prvky v samotných dveřích. Jako zvláštní vybavení nabízíme speciální cylindrické vložky s volným chodem, určené pro zámky s převodem. Lze je použít třeba na zámky únikových dveří s antipanikovým vícenásobným blokováním.

 

Když se podívám na YouTube, je tam řada videí, která tvrdí, že se vaše zámky dají v několika vteřinách otevřít. Co je na tom pravdy? Jaká je garance, že se zloděj přes vaše zámky dovnitř nedostane?

Na internetu najdete řadu užitečných informací, ale také i dezinformací. Pojďme ale k faktům. Podle německé statistiky se při vloupání přes dveře většinou používá hrubé násilí na samotnou dveřní konstrukci. Pouze v 0,2 % případů došlo k inteligentnímu překonání cylindrické vložky a jen 0,6 % pachatelů se pokouší zámek vytáhnout a odvrtat. Z toho důvodu by měla být zabezpečena celá budova. Proto naše inovativní, patentem chráněné technologie zajišťují vysokou míru technické a právní ochrany a brání neoprávněné manipulaci s cylindrickými vložkami i nelegálnímu zhotovování kopií klíčů. Narušitele tak nutíme vynaložit enormní úsilí a zároveň akceptovat vysoké riziko, že budou přistiženi.

Konec konců za spolehlivost našich produktů mluví naši spokojení zákazníci od domácností přes instituce až po velké průmyslové podniky.

 

Má klasický klíč ještě nějakou budoucnost nebo bude vše na elektronické zámky a čipy? Na jaká řešení vsázíte vy?

Určitě mechanické klíčové systémy mají a budou mít své uplatnění. Samozřejmě využití mají i elektronické systémy, protože kromě otevírání a zavírání zvládají také další funkce, například časové řízení přístupů nebo spínání poplašných zařízení proti vloupání. Zákazníkům proto nabízíme obě tato řešení a jejich kombinace. Osobně jsem přesvědčen, že mechanický klíč nebude nahrazen ani v následujících 100 letech.


Jens Hentschel

Ve společnosti ABUS působí zhruba 8 let, nyní působí na pozici obchodního ředitele pro střední a východní Evropu.

 

ABUS group

Rodinná firma založená již v roce 1924. Patří mezi největší světové výrobce produktů pro zabezpečení domácností, průmyslových objektů a zajištění bezpečnosti na cestách.

  • 3 500 zaměstnanců

  • 3 závody v Německu: ABUS KG, ABUS Security-Center and ABUS Pfaffenhain

  • 21 poboček po celém světě