Víte, k čemu je defibrilátor?

Bezpečnost
Víte, k čemu je defibrilátor?

Jen v EU kvůli selhání srdce zemře asi půl milionu lidí ročně. A z toho 40 % tvoří lidé ve věku 25 a 40 let! Co se vlastně děje během zástavy srdce? Jak v takové situace pomáhá defibrilátor a jak jej správně použít?

„Selhání srdce postihuje pouze muže, kuřáky ve věku nad 60 let, kteří mají zvýšený tlak, žijí ve stresu, trpí nadváhou a nesportují.“ Přesně tak zní dost rozšířená mylná představa o lidech, které zástava srdce postihne. Tedy ne že by se nejednalo o zvláště ohroženou skupinu, ale zdaleka v tom nejsou sami. Jen v EU z této příčiny zemře asi půl milionu lidí ročně. A z toho 40 % tvoří lidé ve věku 25 a 40 let! Muži i ženy. K zástavě srdce dochází bez předchozího varování a může postihnout i zcela zdravého člověka.

 

Co se děje během zástavy srdce?

V takovou chvíli srdce dostatečně nepumpuje krev a ta přestane proudit tělem. Orgány tak přestávají být okysličovány. Nejhorší následky to má samozřejmě pro mozek, kde začnou po 3 až 5 minutách odumírat mozkové buňky. Dojezdová rychlost zdravotní záchranné služby ale bohužel bývá třikrát delší.

Aby oběť vyvázla bez trvalých následků, mnohdy potřebuje včasnou a účinnou pomoc od lidí kolem. V situaci, kdy je třeba srdce „nahodit“, je nejúčinnějším řešením elektrický výboj z defibrilátoru. Co dělat, abychom skutečně zachránili lidský život? Jak správně použít defibrilátor?

 

Jak postupovat?

Postupujte přesně tak, jak to radí bezplatná mobilní aplikace Záchranka, jejímž jsme partnerem.

  1. Zkontrolujte vědomí postiženého.
  2. Zprůchodněte mu dýchací cesty tak, že mu zakloníte hlavu a přizvednete dolní čelist.
  3. Přiložte ucho těsně nad ústa a zjistěte, zda postižený dýchá.
  4. Máte-li v mobilu staženou aplikaci Záchranka, aktivujte ji a předejte tísňovou výzvu. Jinak volejte na telefonní číslo 155. Aplikaci stáhnete zde.
  5. Vyšlete někoho dalšího pro AED (defibrilátor). Mapu míst, kde se defibrilátor nachází, najdete v aplikaci Záchranka.
  6. Stlačujte střed hrudníku ve frekvenci 100 až 120 stlačení za minutu.
  7. Jakmile je AED k dispozici, zapněte jej a postupujte podle pokynů.

Použití automatizovaného externího defibrilátoru (AED) je velmi jednoduché a intuitivní. Vždy obsahuje názorný návod k obsluze a udává jednoduché pokyny, aby i náhodně přítomný laik dokázal zachránit život. Podívejte se na instruktážní video níže.
 

 

Jaké defibrilátory máme v nabídce?

Philips HeartStart FRx

AED PhilipsPhilips HeartStart FRx je moderní AED defibrilátor, jehož obsluhu snadno zvládne laická veřejnost i zkušení zdravotníci. Díky hlasové nápovědě v češtině vás přesně navede, jak máte postupovat a poskytnout rychlou první pomoc.

Díky své nízké hmotnosti je snadno přenosný. Také jej lze použít i v extrémních podmínkách. Po připojení pomáhá během zásahu zvukovým metronomem udržovat správnou frekvenci stlačování hrudníku. Dává pokyny pro masáž srdce či umělé dýchání.

 

ZOLL Plus

AED ZOLL PLUSDefibrilátor ZOLL Plus je určený pro neodkladnou defibrilaci. Pomocí vizuální a zvukové nápovědy v češtině pomáhá zachránci dodržovat stanovený postup pro použití AED. Chytrá analýza srdečního rytmu od okamžiku přiložení elektrod zkracuje čas resuscitace a urychluje dodání výboje.

Přístroj ukládá informace jako rytmus EKG a datum příhody a navíc nahrává hlasy záchranářů a zvuky okolí. I tento přístroj obsahuje zvukový metronom napomáhající správné frekvenci masáže a umělého dýchání. Víko přístroje slouží jako podložka pod hlavu k uvolnění dýchacích cest.

Proč mít v mobilu aplikaci Záchranka?

Aplikace ZáchrankaAplikace Záchranka doslova zachraňuje životy. Zde je jen pár důvodů, proč ji mít v mobilu nainstalovanou:

 

  • Pokud podržíte nouzové tlačítko po dobu 3 vteřin, odešle se nouzová zpráva s vaší přesnou polohou. Zároveň je standardním způsobem vytáčeno tísňové číslo 155. Nouzové tlačítko tedy slouží jako zrychlená volba pro kontaktování zdravotnické záchranné služby.

  • Pokud se nacházíte na horách, aplikace Záchranka to podle GPS signálu sama rozezná a odešle nouzovou zprávu i horské službě v dané oblasti.

  • V aplikaci Záchranka najdete interaktivní návod na poskytnutí první pomoci, ale také „Lokátor“, v němž můžete zjistit následující informace: Kde se přesně nacházíte a kde je nejbližší pohotovost, stanice horské služby, lékárna, zubní pohotovost, krajská záchranná služba nebo automatizovaný externí defibrilátor.

Aplikaci si stáhnete zde.

Pokračovat do e-shopu