Nová studie varuje před výplachy očí s obsahem fosfátového pufru

BezpečnostPoradna
Nová studie varuje před výplachy očí s obsahem fosfátového pufru

V posledních letech z různých hlášení vyplývá, že použití výplachu očí, který obsahuje fosfátový pufr*, k ošetření oka poškozeného nějakou leptavou látkou je nebezpečné. Potvrzuje to i nová německá studie, která odhaluje, že už po pouhých dvou minutách vyplachování oka výplachem očí s obsahem fosfátového pufru hrozí jeho trvalé poškození!


Chcete na svém pracovišti začít používat výplach očí bez fosfátů?

Pro účinné vyplachování bez fosfátů zvolte výplach očí Cederroth. Láhev je navržena tak, abyste oko mohli vyplachovat dostatečným proudem fyziologického roztoku. Výplach očí Cederroth má navíc na trhu nejdelší expiraci, a to 4,5 roku.

 

 


VÝPLACHY OČÍ FOSFÁTOVÝ PUFR BĚŽNĚ OBSAHUJÍ

Když dojde k nehodě a hrozí poškození očí poleptáním, je často rozhodující jejich okamžité vyplachování. V nejhorším případě může poleptání očí vést k jejich trvalému poškození – ke zhoršení zraku nebo slepotě. Mnoho výplachů očí, které jsou na trhu, obsahuje již zmíněný fosfátový pufr. Fosfát sice žíravé kyseliny a zásady neutralizuje, ale pokud se dostane do kontaktu s vápenatými ionty, dojde k reakci, která může způsobit kalcifikaci. Ionty vápníku se běžně vyskytují například na pracovištích, kde lidé pracují s cementem, betonem nebo vápnem. A nejenom tam.

Ochrana zdraví

Oční specialista a prof. Dr. Norbert Schrage působící v Německu na městské poliklinice v Kolíně nad Rýnem se setkal s pacientem, kterému se do oka dostala žíravá alkalická látka. Po vypláchnutí oka výplachem očí s fosfátovým pufrem pacient trpěl kalcifikací rohovky, přestože leptavá látka vápník neobsahovala.

„Víme, že když výplach očí s fosfátovým pufrem přijde do styku s vápenatými ionty, může způsobit kalcifikaci rohovky. O to ale v tomto případě nešlo. Ionty vápníku máme v oku přirozeně. Naše studie ukázala, že když je rohovka poškozená, mohou se tyto ionty uvolňovat a v případě kontaktu s výplachem očí, který obsahuje fosfátový pufr, hrozí kalcifikace rohovky, a to už po pouhých dvou minutách vyplachování,“ říká prof. Dr. Schrage.


CO JE KALCIFIKACE ROHOVKY?

Při kalcifikaci rohovky se v rohovce ukládají vápenaté soli a vzniká tak bílá sraženina, kterou není možné vypláchnout a v mnoha případech ji není možné ani chirurgicky odstranit. Proto mluvíme o nebezpečí trvalého poškození oka. Přesto výplachy očí s fosfátovým pufrem na pracovištích a v provozech běžně najdeme.

Zdravé oko versus oko s kalcifikací rohovky

„Výsledky naší studie jsou alarmující. Podle mého názoru by výplachy očí obsahující fosfátový pufr měly být zakázány a staženy z trhu. Pokud chcete vyloučit riziko kalcifikace rohovky, měli byste používat výplachy očí bez fosfátů. Vyplachovací roztoky bez fosfátů mohu jedině doporučit,“ radí prof. Dr. Schrage.

Výplachy očí Cederroth

HAPPY END je oficiálním zástupcem značky Cederroth v České republice.

 

Přeloženo z New study warns against phosphate buffered eyewash.

 

* Pufr je konjugovaný pár kyseliny (nebo zásady), který dokáže i po přidání silné kyseliny nebo zásady v jistém rozmezí udržovat stabilní pH. Konjugovaným párem myslíme kyselinu (nebo zásadu) a její sůl, která se vytvoří potom, co do systému přidáme zásadu (nebo kyselinu). Pufry tedy i v lidském těle tlumí výkyvy v acidobazické rovnováze (náhlé přírůstky kyselých nebo zásaditých látek) a udržují tak požadovaný rozsah pH.

73 % českých logistických provozů plánuje investovat do BOZP

AKCE


Související článek
Cederroth – první pomoc na nejvyšší úrovni

Cederroth – první pomoc na nejvyšší úrovni

Bezpečnost

Záleží vám na bezpečnosti vašeho pracoviště nebo provozu? Pak byste měli vědět o prostředcích první pomoci Cederroth. V tomto článku se dozvíte, co Cederroth je a co nabízí.

Unikátní systém lékárniček Cederroth

Unikátní systém lékárniček Cederroth

Bezpečnost

Značka Cederroth přichází s různými typy lékárniček, které se liší velikostí a účelem použití. Společných ale mají hned několik výhod. Na některé z nich se podívejme zblízka.

Obvazy 4 v 1? Je to tak!

Obvazy 4 v 1? Je to tak!

Bezpečnost

V roce 1992 vyhlásila Organizace spojených národů 17. říjen Světovým dnem úrazů. Každý rok tak chce upozornit na problematiku úrazů, především na to, jak úrazům předcházet.

Produkty Cederroth jsou v souladu s MDR

Produkty Cederroth jsou v souladu s MDR

Věděli jste, že všechny prostředky první pomoci značky Cederroth jsou v souladu s MDR? A co to MDR vlastně je? To se dozvíte v tomto článku.