Startuje Evropský týden bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Bezpečnost
Startuje Evropský týden bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

I letos, covidu-19 navzdory, proběhne Evropský týden bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Startuje už 19. října a trvá do 23. října. Co je jeho hlavním poselstvím?

„Zdravé pracoviště si posvítí na fyzickou zátěž“

Zdravé pracoviště si posvítí na fyzickou zátěž (leták)Tak jako předchozí Evropské týdny BOZP pořádané Evropskou agenturou pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) a jejími partnery je i tento tematicky zaměřený podle aktuální kampaně. Ta se jmenuje „Zdravé pracoviště si posvítí na fyzickou zátěž“, bude probíhat v období 2020–2022 a její sdělení je jasné: „Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro vás. Přínosná pro firmu.“

Konkrétně se kampaň zabývá muskuloskeletálními poruchami souvisejícími s prací. Na ty si podle údajů z šestého průzkumu pracovních podmínek v Evropě stěžují až tři z pěti pracovníků v Evropské unii, přičemž nejčastějšími těmito poruchami jsou bolesti zad a horních končetin.


Jaký je ekonomický dopad muskuloskeletálních poruch souvisejících s prací?

Není zrovna malý. Z přímých nákladů jmenujme výdaje na diagnózu nemoci, na léky, na rehabilitaci a na odškodnění pracovníka. Pak tu máme ale i náklady nepřímé – náklady související s přerušením činnosti pracovního týmu, se snížením produktivity, se zpožděním výroby a s nahrazením nemocného pracovníka. Podle odborníků jsou nepřímé náklady podniků dokonce několikanásobně vyšší než přímé náklady. Investovat do prevence vzniku muskuloskeletálních poruch souvisejících s prací se rozhodně vyplatí!

 

73 % českých logistických provozů plánuje investovat do BOZP


NAŠE TIPY NA PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ

Kromě toho, co doporučuje EU-OSHA, doporučujeme zvýšit bezpečnost pracoviště pomocí protiskluzových pásek a profilůvýstražných pásek. Pokud při výkonu své práce dlouhodobě stojíte, pořiďte si protiúnovovou rohož. A pokud používáte různé nástroje, sáhněte po těch s ergonomickou rukojetí. Vaše záda i ruce vám budou vděčné!

Ochrana zdraví

AKCE