RONAL GROUP: BOZP z nadhledu i od podlahy

Bezpečnost
RONAL GROUP: BOZP z nadhledu i od podlahy

Legislativní a formální požadavky týkající se BOZP řešit musíte. Můžete ale jít i nad rámec nutného. Někdo tomu říká „koukat se za roh“. Přesně tímhle směrem se vydali i v RONAL GROUP.

Často v Happy Endu mluvíme o celostním přístupu k BOZP a jsme moc rádi, že firem, které si uvědomují, že zodpovědný přístup k BOZP dává smysl, přibývá. Patří mezi ně i RONAL GROUP, výrobce lehkých slitinových kol.

Areál společnosti RONAL GROUP v Jičíně se skládá ze soustavy moderních výrobních a logistických hal a administrativní budovy. Většina z nich se dostala do ostrého provozu už před časem, ale v těchto dnech začíná ostrý provoz v zcela nové lakovně vybavené nejmodernější lakovací a logistickou technologií.  

Když byste před pár měsíci stáli v expedičním prostoru nové lakovny, bez problémů byste na dálku viděli evakuační a požární značení, na 100% odpovídající legislativním požadavkům. Stačí ale jen halu zaplnit technologií a regály a… nevidíte nic.

Stejně tak označení únikových východů je výborně viditelné z pevné země, ale jakmile vyběhnete po ocelových schodech výrobní linky jen o úroveň výš, připomíná celý prostor labyrint. Přidejte k tomu trochu kouře, neklid a paniku při krizové situaci a máte tu hned dva problémy: Neviditelné, a tudíž nebezpečné schodiště a velmi špatnou orientaci. Byť formálně a legislativně je vše, jak má být.

 

Formálně správné ještě nemusí být 100% funkční

Tohle všechno si zástupci společnosti RONAL GROUP v Jičíně uvědomovali. Byť bylo formálně vše v pořádku, jim takové řešení nestačilo a hledali takové, které bude odpovídat skutečným provozním nárokům. Chtěli „vidět za roh“, odhalit, předvídat a řešit skrytá nebezpečí. Chtěli také, aby bezpečnostní značení esteticky doplňovalo vzhled nové lakovny. A proto spojili síly s námi, abychom analyzovali aktuální situaci a navrhli celostní řešení na míru jejich potřebám.

Do jičínského areálu firmy RONAL GROUP vyrazili naši odborníci na bezpečnost, protipožární ochranu, ekologii i organizaci provozu. Celý areál jsme podrobili takzvané vícekriteriální analýze. Aktuální stav jsme shrnuli do přehledného auditu – v něm jsme nastínili jednak problémy a z nich vyplývající rizika, ale rovnou i postup řešení a přínos, který budou mít.

První krok: Zlepšení bezpečnostního a informačního značení

Oblastí, kde byl potenciál pro výrazné zlepšení, jsme objevili mnoho, nicméně společně s vedením firmy jsme se rozhodli, že prvním a velmi důležitým krokem budou právě úpravy a doplnění stávajícího bezpečnostního a informačního značení.

A návrh řešení jsme vzali skutečně (a v některých případech i doslova) od podlahy. Navrhli jsme výrazné úpravy a změny u:

  • evakuačního značení

  • požárního značení

  • pokynů pro stav nouze

  • informačního značení

  • STOP tlačítek

  • příkazového, výstražného a zákazového značení

  • značení elektrických rizik

Ať už zdánlivě drobných nebo výraznějších změn jsme navrhli mnoho. Každá z nich má své opodstatnění a smysl. Každá z nich vychází z našich dlouholetých zkušeností a byť je jejich primárním cílem zvýšit bezpečnost při práci, do budoucna (po implementaci i dalších doporučení z jiných oblastí) přispějí třeba k vyšší produktivitě práce nebo efektivnějšímu využívání pracovní plochy.

A jako ukázku jsme vybrali několik konkrétních případů, které jsme v areálu firmy RONAL GROUP řešili. Právě s ohledem na specifika areálu.

 

Můžu? Musím? Nesmím? Aneb vše podstatné hned u vstupu

V rámci auditu příkazového, výstražného a zákazového značení jsme neodhalili nic, co by nesplňovalo normy, ale narazili jsme na možnosti vylepšení. Třeba hned u vstupu do areálu, kde jsme navrhli umístit informační tabule s plánem celého areálu a s jasným vyznačením jednotlivých zón i případných rizik. Vše jsme navíc navrhli i s ohledem na logomanuál firmy.

A podobně jsme pak přistupovali k informačním tabulím u vstupů do jednotlivých hal. Stávající značení jsme doporučili doplnit o další informace – tak, aby byla zřejmá rizika, zákazy a příkazy v konkrétních úsecích a aby každý snadno a rychle našel nejbližší safety point, protipožární pomůcky nebo shromaždiště.  

 

Evakuační a protipožární značení: Chtělo to nadhled. Doslova

Největší výzvou a z pohledu dosavadního řešení BOZP byla v některých halách výška stropů. Kvůli několika výškovým úrovním jsou prostory labyrintem i za běžného provozu a nároky na opravdu funkční evakuační a protipožární značení jsou vyšší.

Označení únikových východů i protipožární značení jsme doporučili umístit ve dvou úrovních. Vyšší úroveň v tomto případě znamenala výšku 5 metrů. Značení v horní úrovni jsme navíc zvolili velkoformátové o rozměrech 50 × 100 cm tak, aby bylo opravdu dobře vidět.

V nové lakovně jsme pak únikové cesty navrhli označit podlahovým značením. Šipky by měly být maximálně metr od sebe a vybrané tak, aby jejich svítivost a materiál odpovídaly normě NV 375/2017 Sb. Kromě toho jsme navrhli jasně a jednoznačně označit ocelové schodiště. I to bude při zhoršené viditelnosti perfektně vidět a nebude zbytečnou překážkou.

 

STOP tlačítka

STOP tlačítka ve firmě označena jsou. Nicméně nejednotně. Proto jsme navrhli jejich sjednocení: Jednotnou bezpečnostní značkou a identifikačním číslem, které bude jednoznačně popisovat číslo haly, úseku i tlačítka. Zároveň jsme navrhli přípravu pro všechny dostupného seznamu tlačítek s přesným popisem toho, co které tlačítko vypíná.

 

Safety pointy, hlavní uzávěry, elektřina

Naše návrhy se týkaly i značení elektrických rizik, rozmístění takzvaných safety pointů, na kterých jsou k dispozici informace i materiály k řešení požárních, zdravotních a ekologických rizik. Doporučili jsme sjednotit označení hlavních i vedlejších uzávěrů médií. A také umístit prostorové značení tam, kde nejsou například únikové východy vidět z volného prostoru.

 

Co dál?

Všechna doporučení týkající se bezpečnostního a informačního značení je třeba implementovat. Jako další krok jsme si společně s vedením společnosti RONAL GROUP stanovili navržení a následnou realizaci řešení pro orientační značení. To sice není definováno zákonem, nicméně je extrémně důležité a má vliv na organizaci a následnou efektivitu provozu. I toto řešení navrhneme na míru potřebám a požadavkům firmy RONAL GROUP.