Nosnost podlah ve skladech: Co na to odborníci?

LegislativaPoradna
Nosnost podlah ve skladech: Co na to odborníci?

Zajímá vás, kde najdete potřebné informace a zákonné požadavky k nosnosti podlah ve skladě? A proč je uvedení maximálního zatížení podlah důležité? Odpovídá odborník Ing. Antonín Dušátko...

Dotaz:

V souvislosti s tabulkami pro označení nosnosti podlah skladů je uvedeno, že pokud požadovaný údaj o zatížení není v dokumentaci stavby, je nutné tento bezpečnostní údaj zvolit podle tabulek konstrukce stropu nebo podlahy, případně jej nechat spočítat statikem. Zejména jedná-li se o strop, kde předpokládané zatížení bude vyšší než 150 kg/m2 na více než 1/3 plochy nebo hmotnost jediného břemene přesahuje 500 kg. Mohl bych požádat o informaci, který předpis toto uvádí?

 

Odpověď:

Předně je nutné si uvědomit, že v našich podmínkách při skladování dlouhodobě dochází ke zvýšené úrazovosti, a to i nejzávažnější, na které se výrazným způsobem podílí neodpovídající technický stav užitných ploch skladových objektů, jakož i jejich přetěžování. Vedle nerovnosti, zejména ale nevodorovnosti, místních výmolů a výtluků, zdeformovaných či jinak znehodnocených užitných ploch, je další příčinou zvýšené úrazovosti vykazované při skladování zejména přetěžování podlah a podlaží skladových objektů.

To je také důvod, proč bezpečnostní předpisy vždy vyžadovaly ve skladových objektech vyznačení maximálně dovoleného zatížení jejich užitných ploch, a to formou nejvyšší dovolené hmotnosti vztažené na jednotku plochy – v kg/m2. Takovýto požadavek byl obsažen již v někdejším vládním nařízení č. 41/1938 Sb. V současnosti lze uvést nařízení vlády č. 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí (viz bod 10.1 přílohy k tomuto nařízení vlády), jakož i ČSN 26 9030 – Manipulační jednotky – Zásady pro tvorbu, bezpečnou manipulaci a skladování (viz čl. 4.3.5).

Tazatel uvažuje o stavu, kdy dokumentace stavby neobsahuje údaje o nosnosti podlah skladů, a žádá o radu, jak v takovém případě postupovat. Popsaný stav by měl být ale málo pravděpodobný, neboť by byl v rozporu s vyhláškou č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby. Podle citované vyhlášky stavba musí být navržena tak, aby účinky zatížení a nepříznivé vlivy prostředí nemohly způsobit náhlé nebo postupné zřícení, popřípadě jiné destruktivní poškození kterékoliv její části. Z uvedeného požadavku zcela jednoznačně vyplývá, že dokumentace skladů musí obsahovat též údaje o možném zatížení podlah a podlaží.

Pokud se v případě tazatele jedná o dokumentaci současné stavby určené ke skladování, potom je nutné, zejména na jejím zpracovateli vyžádat doplňující údaje o nosnosti podlah, případně též podlaží.

Pro skladování jsou poměrně často využívány též objekty původně určené k jiným provozním účelům. V takovýchto případech mohou být objekty primárně určené pro „lehkou výrobu“, sekundárně využívány též pro „těžší až těžké skladování“. V takovýchto případech je bezpodmínečně nutné, v souladu s ustanovením § 126 stavebního zákona č. 183/2006 Sb., provést změnové řízení v účelu užívání stavby, v jehož rámci je nutné též řešit nosnosti podlah a podlaží.

 

Ing. Antonín Dušátko


Máte otázky, které se týkají BOZP nebo podnikové ekologie? Pošlete je e-mailem na adresu poradna@happyend.cz. Ve spolupráci s vydavatelstvím Verlag Dashöfer odpoví na vaše dotazy zkušení odborníci.
 
 

Související článek
Nové nařízení vlády č. 375/2017 Sb.: Co na to odborníci?

Nové nařízení vlády č. 375/2017 Sb.: Co na to odborníci?

LegislativaPoradna

Proč bylo přijato nové nařízení vlády č. 375/2017 Sb. a co přináší? Odpovídá Ing. Miloslav Kočí a JUDr. Anna Janáková...  

Novela NV č. 361/2017 Sb.: Co na to odborníci?

Novela NV č. 361/2017 Sb.: Co na to odborníci?

Bezpečnost

V průběhu roku 2018 by mělo dojít k novelizaci NV č. 361/2017 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci. Proč k této novelizaci dochází a co nového přinese? Odpovídá Mgr. Pavel Fošum...  

SEPNO: Nový systém evidence přepravy nebezpečného odpadu

SEPNO: Nový systém evidence přepravy nebezpečného odpadu

EkologiePoradna

Co nového přináší do praxe nový systém elektronické přepravy nebezpečných odpadů SEPNO? Odpovídá Ing. Petr Šulc...  

Požadavky na značení palet: Co na to odborníci?

Požadavky na značení palet: Co na to odborníci?

LegislativaPoradna

Kde najít požadavky na značení palet? Ve spolupráci s vydavatelstvím Verlag Dashöfer vám odpoví Ing. Antonín Dušátko...