Jaký alkohol tester se vyplatí mít na pracovišti?

BezpečnostLegislativa
Jaký alkohol tester se vyplatí mít na pracovišti?

Přestože je na pracovišti alkohol zakázaný, realita bývá někdy jiná a vzniká tak spousta otázek. Na čí straně je v tomto případě zákon? Proč nestačí jakýkoli alkohol tester?

Existuje obecně známá pravda, že zatímco výkonnost zaměstnance pod vlivem klesá, náklady na něj rostou, a to jednak proto, že ztrácí zábrany a tak pro své okolí začíná být nebezpečný, ale také proto, že z toho může být pro zaměstnavatele pořádná pokuta.

 

Je vůbec legislativa na vaší straně?

Odpovědnost za opilého zaměstnance má však dle § 30 zákona č. 251/2005 Sb. zaměstnavatel. Ten za to může dostat od inspekce pokutu až 300 000 Kč.

Ovšem na druhou stranu má zaměstnavatel právo své zaměstnance testovat, jestli jim v krvi neproudí i zakázaná látka. Právě namátkové kontroly jsou nejlepší formou prevence. V tomto případě je legislativa rozhodně na straně zaměstnavatele. Pokud totiž zaměstnanec bez vážných důvodů tuto zkoušku odmítne, hrozí mu stejné sankce jako v případě, kdyby pil. Díky § 55 zákoníku práce má zaměstnavatel právo rozvázat s opilým zaměstnancem okamžitě pracovní poměr.

Mnoho zaměstnavatelů samozřejmě sáhne po dechové zkoušce alkoholtesterem. Jenže ne všechny umí spolehlivě ukládat data, která potřebujete. Navíc pokud jim chybí certifikace od Českého metronomického institutu, byli byste při dokazování opilosti zaměstnance v soudním sporu prakticky bezbranní. Proto je důležité si vybrat skutečně spolehlivý profesionální přístroj. Jak na to?

 

Jak vybrat profesionální alkohol tester?

Trh je plný alkohol testerů, které jsou vhodné pouze pro osobní použití. Jak tedy vybrat profesionální detektor, který chcete použít na pracovišti? Dále uvádíme požadavky, které by měl takový přístroj splňovat:

  • z hygienických důvodů musí být vybaven vyměnitelnými náustky

  • vyšší stabilitu při měření a delší životnost přístroje zaručuje alkohol tester s elektrochemickým (Fuel Cell) čidlem

  • možnost kalibrace senzoru alkohol testeru

  • možnost připojení k PC přes USB pro konfiguraci přístroje a ukládání naměřených hodnot

  • velká paměť pro mnoho měření

  • možnost tisknout protokoly měření

  • certifikace od Českého metrologického institutu, která pomůže v případném soudním sporu

Přístroj, který všechny tyto požadavky splňuje není snadné v nepřeberném množství různých alkohol testerů najít. Níže vám představíme jeden takový z řady detektorů značky Dräger, který svou kvalitou převyšuje ostatní a jehož spolehlivost si zaměstnavatelé po celém světě velmi pochvalují.

 

Certifikovaný profesionální detektor alkoholu

Detektor alkoholu AT 6820 je skutečně spolehlivým partnerem pro analýzu alkoholu. Na obrázku níže vidíte, jak je důmyslně zkonstruován. Dále se v článku dozvíte pět důvodů, proč je právě tento detektor dobrou volbou pro vaše pracoviště.

Certifikovaný detektor alkoholu

 

1.     Vysoká úroveň zpracování a kompaktní design

Díky použitým robustním konstrukčním materiálům je detektor mimořádně odolný vůči vysoké vlhkosti nebo extrémním teplotám (senzor je funkční při −5°C i při 50°C). Přístroj splňuje požadavky stupně krytí IP 54. Díky kompaktnímu designu se dobře drží a ovládá jednou rukou.


2.     Vysoký uživatelský komfort v češtině

Při dechových zkouškách a při jednání s osobami pod vlivem alkoholu se vždy vyplatí jednoduchá a intuitivní obsluha detektoru. Všechny měřící funkce obsluhujete jen jedním tlačítkem. Srozumitelná textová hlášení v češtině vás provedou bezchybnou dechovou zkouškou. Konec měření ohlásí světelná dioda a hlasový signál. Dvě tlačítka menu slouží pro navigaci a zaznamenání statistických údajů.


3.     Osvědčená německá kvalita

V přístroji se používá osvědčený elektrochemický senzor Dräger, který se vyznačuje velmi krátkou dobou odezvy, přesností a dlouhou životností. I při vysokém obsahu alkoholu senzor poskytuje rychlé a spolehlivé výsledky.


4.     Náustek „Slide’n’click“ (nasunout a zaklapnout)

Patentované náustky firmy Dräger brání pokusům o manipulaci. Volitelná zpětná klapka, která zabraňuje  zpětnému nádechu přes přístroj, současně zajišťuje maximální úroveň hygieny.


5.     Zpracování dat, dokumentace a připojení k PC

Paměťová kapacita přístroje umožňuje protokolovat 5000 výsledků zkoušek. Optické rozhraní umožňuje přímo na místě použití přenést data do tiskárny Dräger Mobile Printer i bezdrátově. Kromě toho mohou být data přenesena do PC přes USB připojení a stejně lze přístroj i konfigurovat.

Ostatní detektory návykových látek naleznete zde.