Jak přežít zimu bez úrazů?

Bezpečnost
Jak přežít zimu bez úrazů?

Stačí, aby napadlo trochu sněhu, uhodily první mrazíky, a rázem se chodníky a cesty stanou nebezpečným územím. Jenom loňská zima si na silnicích vyžádala 194 lidských životů, což bylo o 19 víc než v předchozím roce. Nejde ale pouze o motoristy. Na kluzkém povrchu snadno uklouzne a může se vážně zranit i chodec. Koneckonců velká část pracovních úrazů souvisí právě s uklouznutím nebo zakopnutím.

Základem je dobrý posyp, kvalitní lopata i ostatní nářadí

Často se stává, že sníh sice odklidíte, ale povrch zůstane mokrý, kluzký a ne zrovna bezpečný. „Použijte kvalitní posypovou sůl. Ta vám pomůže odstranit z povrchu veškerý sníh, led a námrazu. Pokud nechcete používat posypovou sůl, nabízíme vám ekologicky šetrné řešení v podobě sorbentu Absodan Plus. Funguje podobně jako štěrk, ale je lehčí a snadno ho odklidíte,“ radí Ing. Jan Hrdina, produktový manažer ve společnosti HAPPY END.

Sorbenty

Razantně se zvyšuje i počet úrazů, ke kterým dochází při odklízení sněhu a zmrazků. Navíc pokud je sníh těžký a mokrý, trpí i záda. Podle lékařů hrozí netrénovaným jedincům dokonce vyhřeznutí meziobratlové ploténky. Základem prevence je kvalitní lopata a nářadí s dostatečně dlouhou násadou. Díky ní budete mít záda ve správné pozici a nebudete je zbytečně namáhat. Pokud je to možné, sníh spíš shrnujte, než odhazujte. A naučte se pohyb dělat správně, aby vás záda nebolela.


Pozor na odstraňování sněhu ze střech a okapů

Při odstraňování sněhu nebo ledu ze střech a okapů hrozí pád z kluzkého žebříku. Pokud v zimě na žebříku pracujete, ujistěte se, že je čistý a stabilní. Obujte si boty s dobrým vzorkem. Snížíte tak riziko, že by vám noha na žebříku uklouzla a vy si při pádu vážně ublížili. Nezapomeňte ani na pracovní rukavice. Ty vás ochrání nejenom před chladem (zvlášť na kovovém žebříku), ale také před pořezáním, puchýři a odřeninami. A při výběru žebříku nešetřete! Měl by být z kvalitního materiálu a splňovat požadavky ČSN EN 131.

Další tipy pro bezpečnou práci na žebříku najdete v časopise Moderní provoz.


Článek jsme aktualizovali 3. 11. 2021.


Podívejte se, co by vám při odklízení sněhu a ledu určitě nemělo chybět:

AKCE