Jak ošetřit různé typy popálenin

BezpečnostPoradna
Jak ošetřit různé typy popálenin

Při příležitosti Mezinárodního dne boje proti popáleninám, který připadá na 8. října, si připomeňme, jak postupovat, když k popálení dojde. K drobným popáleninám totiž dochází celkem často a dají se ošetřit přímo na místě.

POUŽIJTE VLAŽNOU VODU NEBO GEL NA POPÁLENINY

Popálenina je poranění kůže, ke kterému dochází při kontaktu s ohněm, teplem, elektřinou, zářením nebo určitými chemikáliemi. Bez ohledu na příčinu popáleniny je zcela zásadní její rychlé ošetření, aby poranění bylo co nejmenší a dál se nezhoršovalo. Pokud nemáte okamžitý přístup k vodě, můžete k ošetření popáleniny použít prostředky první pomoci značky Cederroth s obsahem gelu na popáleniny. Díky tomu, že jsou tyto prostředky přenosné, můžete je mít neustále po ruce.

 

Drobné popáleniny ochlazujte vlažnou vodou – ne studenou, jak se dřív doporučovalo – a to po dobu aspoň 15 minut. Pokud se na poškozeném místě objeví puchýře, nepropichujte je ani je jinak neporušujte. Dávejte ale pozor, aby se tekutina uvnitř puchýřů nezakalila. V případě, že k jejímu zakalení dojde nebo že budete mít zvýšenou teplotu, obraťte se na svého lékaře.

Ochrana zdraví


POPÁLENINY TŘÍ STUPŇŮ

Rozlišujeme tři kategorie popálenin:

  1. Popáleniny prvního stupně. Tyto popáleniny jsou povrchové – poškozená je pouze epidermis neboli pokožka (tj. nejsvrchnější vrstva kůže). Popálené místo je červené, oteklé a citlivé. Postižený cítí palčivou bolest.
  2. Popáleniny druhého stupně. Tyto popáleniny jsou hlubší – poškozená je epidermis a podle intenzity i hluboká část dermis (tj. spodní vrstva kůže). Kromě už uvedených příznaků se tvoří puchýře. Zraněný cítí velkou bolest.
  3. Popáleniny třetího stupně. Jedná se o nekrózu nebo zuhelnatění. Jsou to popáleniny v celé šíři kůže – poškozené jsou všechny vrstvy kůže včetně kapilární sítě dermis. Popálená místa jsou bílá, šedá nebo hnědá až černá a v důsledku poškození nervových zakončení necitlivá. Popáleniny třetího stupně vyžadují neodkladnou lékařskou péči a odborné ošetření pomocí kožních štěpů.

Použití prostředků první pomoci značky Cederroth s obsahem gelu na popáleniny je schválené k ošetření popálenin prvního a druhého stupně. K dispozici máte:
✔   stanici s prostředky první pomoci na popáleniny,
✔   lékárničku s prostředky první pomoci na popáleniny,
✔   gelový sprej na popáleniny,
✔   obklad a masku s gelem na popáleniny v jednom,
✔   chladicí obklad
✔   a náplasti na popáleniny s hydrogelem.

Ošetření popáleniny pomocí spreje

Ošetření popáleniny pomocí obkladu s gelem


KDY VYHLEDAT LÉKAŘSKOU POMOC?

  • Pokud se vám na popálenině vytvořil puchýř větší, než je vaše ruka.
  • Pokud jste si popálili některou citlivou část těla, jako je obličej, genitálie, ruce, nohy nebo velké klouby (tj. kyčle, kolena, kotníky, ramena, lokty nebo zápěstí).
  • Pokud došlo k popálení malého dítěte.
  • Pokud je popálenina způsobena chemikálií nebo elektřinou.
  • Pokud je popálenina hluboká – poškozené místo je bílé, šedé nebo hnědé až černé a tuhé nebo necitlivé.
  • Pokud máte popáleninu, která se během dvou týdnů nezahojila.


TIP NA ZÁVĚR

Podívejte se, co obsahuje stanice s prostředky první pomoci značky Cederroth na popáleniny a jak se jednotlivé produkty používají:

 

 

Přeloženo z Burns – The A to Z of rapid treatment.

AKCE


Související článek
Cederroth – první pomoc na nejvyšší úrovni

Cederroth – první pomoc na nejvyšší úrovni

Bezpečnost

Záleží vám na bezpečnosti vašeho pracoviště nebo provozu? Pak byste měli vědět o prostředcích první pomoci Cederroth. V tomto článku se dozvíte, co Cederroth je a co nabízí.

Unikátní systém lékárniček Cederroth

Unikátní systém lékárniček Cederroth

Bezpečnost

Značka Cederroth přichází s různými typy lékárniček, které se liší velikostí a účelem použití. Společných ale mají hned několik výhod. Na některé z nich se podívejme zblízka.

Obvazy 4 v 1? Je to tak!

Obvazy 4 v 1? Je to tak!

Bezpečnost

V roce 1992 vyhlásila Organizace spojených národů 17. říjen Světovým dnem úrazů. Každý rok tak chce upozornit na problematiku úrazů, především na to, jak úrazům předcházet.

Nová studie varuje před výplachy očí s obsahem fosfátového pufru

Nová studie varuje před výplachy očí s obsahem fosfátového pufru

BezpečnostPoradna

V posledních letech z různých hlášení vyplývá, že použití výplachu očí, který obsahuje fosfátový pufr*, k ošetření oka poškozeného nějakou leptavou látkou je nebezpečné. Potvrzuje to i nová německá studie, která odhaluje, že už po

Produkty Cederroth jsou v souladu s MDR

Produkty Cederroth jsou v souladu s MDR

Věděli jste, že všechny prostředky první pomoci značky Cederroth jsou v souladu s MDR? A co to MDR vlastně je? To se dozvíte v tomto článku.

Pěnové bandáže Cederroth v nových barvách

Pěnové bandáže Cederroth v nových barvách

Bezpečnost

Pěnovou bandáž Cederroth už možná znáte v modré barvě. Nově si teď můžete vybrat také bandáž v tělové barvě nebo v praktické černé barvě. V čem jsou bandáže Cederroth tak jedinečné?