Jak bojují s vedrem na pracovišti?

Jak bojují s vedrem na pracovišti?

Jaká opatření se dají aplikovat při vysokých teplotách na pracovištích? Na to jsme se zeptali přímo v některých firmách.

Jaká opatření se dají aplikovat při vysokých teplotách na pracovištích? Na to jsme se zeptali přímo v některých firmách. Jaká opatření se dají aplikovat při vysokých teplotách na pracovištích? Na to jsme se zeptali přímo v některých firmách. Podívejte se tedy na konkrétní tipy z praxe. A pokud byste s námi chtěli sdílet své zkušenosti a postřehy, napište nám na e-mail redakce@happyend.cz. Rádi vaše příspěvky uveřejníme.

 

Otázky:

  1. Jaká opatření ve vaší firmě běžně používáte, abyste snížili nadměrnou tepelnou zátěž?

  2. Jsou vaši zaměstnanci nějak speciálně vybavení?

  3. Když nastanou tropické teploty, chystáte kvůli horku něco navíc?

 


Ing. Boris Chalupa

Manažer bezpečnosti práce, HELLA AUTOTECHNIK NOVA, s.r.o.

 

1. Výrobní haly máme vybavené vzduchotechnikou, tedy řízenou výměnou vzduchu, a chlazením (klimatizací).

2. Při práci v teplém prostředí zaměstnanci používají chladicí šátky. Chladivý efekt zajišťuje speciální náplň. Pásku stačí namočit do studené vody na 5 až 10 minut a uvázat. Chladicí efekt pak trvá zhruba dvě hodiny. 

3. Při tropických teplotách uplatňujeme režim střídání práce a dvě bezpečnostní přestávky v délce 10 minut při osmihodinové směně. Máme ventilátory s vodní mlhou ve venkovních prostorách, odpočinkové místnosti vybavené klimatizací a dále poskytujeme doplněk pitného režimu v podobě středně mineralizovaného nápoje a neomezené množství pramenité vody, kterou nám dodávají ve speciálních barelech.


Ing. Stanislav Kubík

HSE Manager, Faurecia Interiors (Slovak and Czech Republic Region)

 

1. V případě, že teploty stoupají nad zdravotní limity, poskytujeme zaměstnancům  rozšírené přestávky v práci. Ty mohou trávit v klimatizované místnosti, která je určená na ochlazení. V létě závod přechází na letní režim – pracoviště se přes den zastiňují, na neklimatizovaných závodech jsou k dispozici ventilátory. V nočních hodinách probíhá větrání a teplo se odvádí světlíky. Tam, kde je navíc také vliv technologického tepla, probíhá rotace zaměstnanců. Samozřejmostí je zabezpečení pitného režimu. A to nejen ve formě pitné vody. Zaměstnanci mohou minerální látky doplňovat i iontovými nápoji a doplňky. Věnujeme zvýšenou pozornost i tomu, abychom rozpoznali malátnost a únavu z tepla, a předešli tak vážným následkům.

2. Kromě standardního bavlněného oblečení používají zaměstnanci ochranné pracovní rukavice a rukávníky odolné vůči pořezání. V letních vedrech jsou ale nepohodlné kvůli většímu pocení rukou. Proto je nahrazujeme speciálními ochrannými prostředky se stejnou ochrannou funkcí, ale vzdušnějšími a s chladivým efektem.

3. Kde je to možné, mohou zaměstnanci pracovat z domova, nebo upravíme pracovní dobu. Každý rok na začátku léta probíhá také kampaň, která má zvýšit povědomí o rizicích tepelné zátěže a jak ji snižovat.

 

Ing. Pavel Mück

Vedoucí oddělení hygieny a zdraví, ArcelorMittal Ostrava a.s.

 

1. Uplatňujeme například režim střídání práce a bezpečnostní přestávky, kdy zaměstnanci odpočívají v klimatizovaných nebo větraných kabinách a místnostech, které jsou určené pro odpočinek. Na vysokých pecích při odpichu teplota dosahuje až 70 °C. Hutníci jsou takové teplotě vystavení krátkodobě, vedoucí směny je střídá v kratších intervalech a pro odpočinek pak mají vyhrazený klimatizovaný prostor.

2. Zaměstnanci mají vhodné ochranné pracovní pomůcky a podáváme jim ochranné nápoje v dostatečném množství a kvalitě, v souladu s platnou legislativní úpravou a také dle firemního pokynu. Množství stanovujeme podle charakteru a způsobu větrání pracovišť a třídy práce, tedy podle celkového průměrného energetického výdeje. Limitní teplota se pak snižuje s náročností práce. Techničtí pracovníci a úředníci mají nárok na ochranný nápoj při venkovní teplotě 31 °C. Manuálně pracující zaměstnanci je dostávají už při teplotách od 24 °C na nevenkovním pracovišti. Zaměstnanci mají k dispozici sypané nápoje s patentovaným preparátem na ochranu imunity organismu (6 příchutí + 4 příchutě bez cukru). Ty se doplňují neperlivou nebo perlivou vodou ze sodobarů v kantýnách. Zaměstnanci v horkých provozech pijí minerálky a v extrémně horkých provozech, jako jsou například koksovna, vysoké pece nebo ocelárna, i nealkoholické pivo. Zaměstnanci vypijí za směnu i více než tři litry. A v teplých dnech spotřeba roste v průměru o 40 procent. V loňském roce se spotřebovalo 738 000 ochranných nápojů, z toho 139 000 nealko piv. 

3. Mimo už zmíněná opatření jsou tu i další zásady, které pracovní zátěž rozloží rovnoměrně mezi všechny zaměstnance. Můžeme omezit některé náročné činnosti. Zaměstnanci pak vykonávají pouze nejnutnější aktivity, které souvisejí s technologií, údržbou a opravami zařízení. Zajistí se intenzivní větrání pracovišť a další opatření, která ovlivní mikroklimatické podmínky, jako je třeba zkrápění vodou nebo stínění oken.  
 
 

Poznámka k fotografii výše: Archivní foto ArcelorMittal z roku 1963, Ostravské hutě

 

e-shop

 


Související článek
Co na to odborník: Měření teploty na nevenkovním pracovišti

Co na to odborník: Měření teploty na nevenkovním pracovišti

Jak musí probíhat měření teploty na nevenkovním pracovišti? Musí být použit kulový kalibrovaný teploměr nebo stačí běžný rtuťový či digitální teploměr? Zeptali jsme se odobornice MUDr. Anny Šplíchalové...  

Když je v práci „abnormální hic“: Co dělat?

Když je v práci „abnormální hic“: Co dělat?

Extrémně horké dny tak sice dělají radost provozovatelům koupališť, ale vrásky na čele přidělávají mnohým zaměstnavatelům. Proč? Protože vysoké teploty a s nimi související horko na pracovišti s sebou přináší i povinnosti.