Dvakrát měřte, jednou řežte: A to i při výběru bezpečnostních nožů

Bezpečnost
Dvakrát měřte, jednou řežte: A to i při výběru bezpečnostních nožů

Poranění řezným nástrojem patří k vůbec nejčastějším pracovním úrazům v Česku. Jak proti této statistice bojují kvalitní bezpečnostní nože? Čtěte dál...

Když se kuchař uchází o místo, jsou jeho vizitkou nože. Dorazí-li bez nich, je téměř bez šance. A nože jsou svým způsobem vizitkou i u spousty jiných firem. Pokud velká logistická firma nechá své zaměstnance pracovat s těmi nejlevnějšími (a nejméně bezpečnými) lámacími noži, svědčí to o jejím, minimálně laxním, přístupu k BOZP a prevenci pracovních úrazů a nemocí z povolání.

Proč mít k opasku připnutý bezpečnostní nůž za několik set korun, když tu samou službu zvládne odlamovací nožík za pár kaček? Taky už vám hlavou někdy proběhla podobná myšlenka? Pak vězte, že o peníze ušetřené na bezpečnostních nožích přicházíte jinde. Jen ne tak viditelně: Častěji řešíte drobné i větší pracovní úrazy, nemoci z povolání, ale výrazně nižší je i produktivita práce. A ano, na vině může být i tak zdánlivá drobnost, jakou je nůž.

Pořezání patří k nejčastějším pracovním úrazům

Logistické firmy, sklady, ale třeba i potravinářské provozy nebo stavebnictví. To všechno jsou obory, ve kterých dochází k drobným nebo vážnějším pořezáním. Ostatně, právě poranění řezným nástrojem patří k vůbec nejčastějším pracovním úrazům v Česku. Logicky v tomto případě převažují úrazy v horní polovině těla, ale ani pořezání na nohou není tak výjimečné, jak by se mohlo zdát. Stačí, když vám z pracovní plochy spadne nůž, který nemá žádné bezpečnostní prvky. A bizarní úraz je na světě.

Pokud by vám takto spadl ze stolu bezpečnostní nůž, k úrazu by nedošlo. Čepel takového nože se buď sama automaticky zasune, nebo je zcela zakrytá. Tak jako je tomu třeba u nožů značky Martor. U jejich řady Secunorm čepel zajede, když nadzvednete po dokončení řezu palec. Řada Secupro už má plně automatizované zasunutí čepele – ta sama zajede okamžitě po dokončení řezu. Nejvyšší a úplně nejbezpečnější řada Secumax má čepel zcela zakrytou. V bezpečí tak jsou nejen prsty zaměstnance, ale i zboží uvnitř krabice nebo fólie.

 

Ukaž mi tvůj nůž a já ti řeknu, co tě bolí

Prevence pracovních úrazů ale není to jediné, s čím kvalitní bezpečnostní nože pomáhají. Druhou rovinou je prevence nemocí z povolání a ohrožení nemocí z povolání. Pokud totiž nůž používáte intenzivně každý den, velmi záleží na jeho ergonomii. Musí vám perfektně padnout do ruky, musí být lehký, nesmí se v ruce smýkat a používat byste ho měli co nejvíc přirozeně. To znamená, že nůž by se měl přizpůsobit vašim pohybům, nikoli vy jeho konstrukci.

A důležité je samozřejmě i to, jestli je určen pro praváky nebo leváky. Mimochodem, leváků žije v populaci zhruba deset procent, velká část zaměstnavatelů na ně a jejich potřeby ale příliš nemyslí.

Pokud není ergonomie nože optimální, může to skončit až nemocí z povolání. Tou vůbec nejčastější je v České republice syndrom karpálního tunelu, který velmi často vzniká právě vlivem přetěžování a špatné ergonomie. Vůbec nejčastěji pak postihuje zaměstnance v oboru „výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů“.    

Nejčastější nemoc z povolání v ČR – syndrom karpálního tunelu

Častěji postihuje ženy, vzniká útlakem nervu v zápěstním kanálu a ze začátku se projevuje brněním a mravenčením. Seznamte se, syndrom karpálního tunelu. Potýkají se s ním lidé, kteří denně sedí u počítače, ale i manuálně pracující. Spouštěčem je dlouhodobé přetěžování zápěstí, třeba v podobě stále stejných pohybů. Řešením je často zklidnění, změna pohybové rutiny, v nejzazších případech je ale nezbytné problém řešit operativně.

 

Dvakrát měř a jednou řež…

… i při výběru bezpečnostního nože. Na rozdíl od obyčejných lámacích nožíků je u kvalitních bezpečnostních nožů velmi důležité správně vybrat konkrétní typ. V použití totiž nejsou tak univerzální jako obyčejné nože. Pokud ale výběru věnujete dostatek pozornosti (a vybraný nůž ještě před nákupem pro celou firmu pečlivě otestujete v reálných podmínkách), bude práce s ním výrazně efektivnější a rychlejší.

K mání jsou bezpečnostní nože speciálně určené na řezání až 4vrstvých kartonů, fólií, pěnových hmot, polystyrenu, koberců, kůže, ale třeba i provazů nebo bezpečnostních pásů. Ty nechybějí ve výbavě profesionálních hasičů.

 

Bezpečnostní nůž? Na co? Nikdy jsem se nepořezal

„Minulost není garance bezpečnosti,“ říká Antonín Rzounek, odborník na bezpečnostní nože z firmy Martor. To, že jste u vás ve firmě ještě neřešili vážnější pracovní úraz způsobený pořezáním, není argument proti investici do bezpečnostních nožů. Cílem BOZP je prevence a minimalizace vážných úrazů – a pořízení bezpečnostních nožů určitě prevencí je.

A vyšší cena? Tady odborníci, tak jako u jiných preventivních opatření, která zvyšují bezpečnost práce, říkají: „Jakékoli výdaje na prevenci jsou vysoké a drahé jen do okamžiku, než se něco stane,“ vysvětluje Antonín Rzounek a pokračuje: „Když si následně spočítáte náklady, ušlý zisk, chybějící pracovní sílu i zapracování nového člověka v případě pracovního úrazu, dostanete se na částku, která původní investici do bezpečnějšího řešení mnohonásobně převyšuje.“

 

E-shop