Co dělat, aby bezpečnostní značení vydrželo desítky let

BezpečnostPoradna
Co dělat, aby bezpečnostní značení vydrželo desítky let

Pokud bezpečnostní tabulky pověsíte tak, že po pár týdnech spadnou, zaděláváte si na problém. Jako zaměstnavatel máte totiž povinnost bezpečnostní značení a značky zavést, postarat se o jejich stav a zároveň s nimi seznámit své zaměstnance. A to na všech pracovištích, kde se vykonávají práce, při nichž může dojít k poškození zdraví.

 

Musí být rozpoznatelné a musí ctít mezinárodně stanovené bezpečnostní barvy. To jsou základní pravidla pro bezpečnostní značení. Vy pravděpodobně budete při jeho nákupu zohledňovat i rozměry a samozřejmě cenu. Hledět byste ale měli i na kvalitu. Proč? Protože nejen zaměstnanci, ale především zákazníci si všímají, jak bezpečnostní značení vypadá a jak je instalované. Křivě pověšená a ještě navíc vybledlá a špatně čitelná tabulka označující únikový východ na pocitu důvěry nepřidá.

 

Jak na instalaci?

V případě, že instalujete jen jednu bezpečnostní tabulku, vystačíte si se svinovacím metrem, obyčejnou tužkou a krátkou vodováhou. Čeká-li vás montáž většího množství tabulek, nebo instalace ve velkých prostorách, sáhněte ještě navíc po křížovém laseru.

Díky němu bude značení na stěnách, ale případně i na podlaze v pravidelných rozestupech. Obsluha křížového laseru je navíc snadná, protože je do určité míry samonivelační. Umístit jej můžete na stativ, případně na rozpěrnou tyč. V druhém případě si pak můžete navolit výšku od 10 až do 320 centimetrů.

… aby tabulky dlouho vydržely

Plastové, případně hliníkové tabulky na stěnu snadno připevníte transparentním nebo bílým silikonovým tmelem. Pokud sáhnete po samolepicím značení, myslete na to, že na některých porézních materiálech nedrží úplně optimálně a může odpadnout.

Pokud značení lepíte na podlahu, místo si nejen vyměřte a označte, ale také ho předem ošetřete kvalitním odmašťovacím přípravkem. Na podlepení doporučujeme rychleschnoucí lepidlo, ideálně transparentní chemopren. Tenhle postup je osvědčený. Existují provozy, kde tímto způsobem upevněné značení slouží už více než 10 let. A vypadá téměř jako nové.

 

Nevěříte si? Nechte si pomoci

Ne každý si na instalaci značení troufá. A ne každý na něj má čas. Naštěstí ale můžete využít služby odborníků. Ti se postarají nejen o to, aby bylo značení na správných místech a ve správné poloze, ale pomůžou vám i s výběrem konkrétního typu značení. Ozvěte se klidně i nám - víme, jaké značení zvolit i to, jak ho umístit.

 


Pavel Svoboda
Specialista BOZP


Související článek
Novinky v požadavcích na bezpečnostní značky, značení a signály

Novinky v požadavcích na bezpečnostní značky, značení a signály

Ke konci minulého roku došlo ke změnám v legislativních požadavcích na vzhled, umístění a provedení bezpečnostních značek, značení a signálů. Nařízení vlády č. 11/2002 Sb., kterého jsme se drželi zhruba 15 let, bylo zrušeno a k 28. 11.

Nové nařízení vlády č. 375/2017 Sb.: Co na to odborníci?

Nové nařízení vlády č. 375/2017 Sb.: Co na to odborníci?

LegislativaPoradna

Proč bylo přijato nové nařízení vlády č. 375/2017 Sb. a co přináší? Odpovídá Ing. Miloslav Kočí a JUDr. Anna Janáková...