Absorpce nebo adsorpce: Je v tom rozdíl?

EkologiePoradna
Absorpce nebo adsorpce: Je v tom rozdíl?

Může se zdát, že jde o to samé – prostě o sorpci. Určité rozdíly ale může najít i člověk, který v tomto oboru není zrovna odborníkem ani specialistou.
  1. CO JE ABSORPCE A CO ADSORPCE?
  2. JAK FUNGUJÍ SORPČNÍ PROSTŘEDKY?
  3. JEDINEČNÝ SORBENT ABSODAN
  4. SORBENTY ÖL-EX
  5. SORBENT EUSORB – CB 18
  6. JAK VYBRAT SPRÁVNÝ SORBENT?


Co je absorpce a co adsorpce?

  • ABSORPCE je proces, při kterém tekutina (plyn nebo kapalina) plní volný objem sorbentu, v našem případě pevné látky. Tekutiny sorbované absorpčním procesem do volného objemu sorbentu můžeme jednoduše získat zpět resorpcí.
  • ADSORPCE je proces, při kterém je tekutina (plyn nebo kapalina) pevně vázána na povrch sorbentu. Tekutiny sorbované adsorpčním procesem se na povrch sorbentu vážou pevněji, a je proto těžší získat je zpět, než je tomu u absorpce.


Jak fungují sorpční prostředky?

Sorpční prostředky pro ochranu životního prostředí v ideálním případě využívají oba procesy. Například textilní sorbenty z polypropylenových mikrovláken využívají přirozenou afinitu (přitažlivost) mezi tuky, oleji nebo ropnými látkami na jedné straně a polymery na druhé straně. Tuky, oleje nebo ropné látky se díky tomu na povrch polymerů (například na zmíněný polypropylen) lehce přichytí.

Čím jemnější jsou vlákna, ze kterých jsou textilní sorbenty vyrobené, tím větší povrch pro adsorpci olejů, tuků a ropných látek poskytují. Z toho vyplývá, že největší povrch pro adsorpci mají mikrovlákna.

Mezi vlákny nebo mikrovlákny textilního sorbentu navíc vzniká prostor, do kterého můžou být oleje, tuky a ropné látky absorpčním procesem dál sorbovány. Čím větší je tento prostor – nebo také volný objem, tím vyšší je absorpční kapacita sorbentu.

Když spojíme výhody mikrovláken a velkého vnitřního objemu textilního sorbentu, vzniknou ideální podmínky pro sorpci kapalin – pro absorpci i adsorpci. A v praxi jsme se také přesvědčili, že textilní sorbenty vyrobené z polypropylenových mikrovlákenných netkaných textilií dosahují výborných výsledků jak v rychlosti sorpce, tak v sorpční kapacitě – ať adsorpční, nebo absorpční... Díky nízké objemové hmotnosti polypropylenových mikrovlákenných textilií je navíc můžete efektivně používat, když potřebujete rychle odstranit velké množství olejů, tuků nebo ropných látek z hladiny vody.


Sorbenty


Jedinečný sorbent Absodan

Absorpční proces využíváme například v případě sypkého sorbentu Absodan. Ten je tvořen velmi porézním přírodním materiálem, který se nazývá Moler. Jedná se o přírodní diatomit, který vznikal desítky milionů let ze schránek jednobuněčných řas rozsivek. Je to velmi specifický a těžký materiál, který se perfektně hodí k odstraňování olejů, tuků a ropných látek z vozovek a porézních povrchů. Velké množství mikropórů zajišťuje poměrně velkou absorpční kapacitu sypkého sorbentu na jednotku hmotnosti a také dokonalé vyčištění povrchu kontaminovaného oleji, tuky nebo ropnými látkami. Po použití sorbentu je povrch suchý a bezpečný. Surovinu s podobnými vlastnostmi jako má materiál Moler, se zatím nepodařilo vytvořit uměle.


Sorbenty Öl-Ex

Další sorbenty vhodné pro absorpci olejů, tuků a ropných látek jsou sypké sorbenty Öl-Ex. Ty jsou vyrobené z odpadního tvrdého pěnového polyuretanu (převážně z izolace ze starých chladniček). I tyto sorbenty využívají principu adsorpce na povrch a absorpce dovnitř pórů. Tím dosahujeme poměrně vysoké sorpční kapacity sypkého sorbentu na jednotku hmotnosti. Sorbenty Öl-Ex 3 a 4 můžete používat pro bezpečné zachycení ropných látek z hladiny vody.


Sorbent EUSORB – CB 18

Sorbent EUSORB – CB 18 je vyrobený ze stoprocentně přírodního a obnovitelného zdroje – z vysoce kvalitní hydrofobizované rašeliny (Sphagnum). Jedná se o částečně rozložený rostlinný materiál odumřelého rašeliníku (Sphagnum fallax) s vysokým obsahem mikropórů. Dokonale vysušená rašelina je výborným sorbentem používaným k zachycení olejů, tuků nebo ropných látek, a to především do volného objemu (je tedy hlavně absorbentem), ale částečně i na povrch celulózy (takže je také adsorbentem). I tento sorbent je určený k odstraňování olejů, tuků nebo ropných látek z hladiny vody a díky svému přírodnímu původu je vhodný pro čištění zdrojů pitné vody.


Jak vybrat správný sorbent?

V naší nabídce najdete celou řadu sorbentů. S výběrem toho správného vám poradíme v Produktovém rádci Sorbenty. Klikněte na obrázek níže a Rádce si stáhněte nebo prohlédněte.

 

AKCE