První pomoc: Kdo je připraven, není překvapen

Bezpečnost
První pomoc: Kdo je připraven, není překvapen

Největším zabijákem Čechů jsou kardiovaskulární nemoci. Loni jim podlehlo 49 000 lidí. A k mnoha kolapsům došlo i na pracovištích. Takže: Víte, kde najdete nejbližší automatický defibrilátor, a tušíte, jak ho použít?

Nejspíš se shodneme na tom, že z pohledu pracovních úrazů je rizikovější pracovat na stavbě nebo ve skladu než v kanceláři. Ostatně právě ve stavebnictví dochází k nejvyššímu počtu smrtelných pracovních úrazů. Nicméně vůbec největším zabijákem Čechů jsou kardiovaskulární nemoci. Loni jim podlehlo 49 000 lidí. A k mnoha kolapsům došlo i na pracovištích. Takže: Víte, kde najdete nejbližší automatický defibrilátor, a tušíte, jak ho použít?

Kardiovaskulární nemoci si nevybírají: Srdeční slabost může postihnout právníka, řidiče z povolání, ale i montéra u výrobní linky. A vy jako zaměstnavatel máte povinnost být vybaven pro poskytnutí první pomoci a také ji poskytnout. Ostatně poskytnout první pomoc je povinností každého a pamatuje na to i trestní zákoník. Co je tedy důležité mít po ruce, s čím počítat a o čem vědět?

Můžete se připravit na nepřipravitelné? Jde to!

Pokud už jste zažili situaci, kdy váš kolega zkolaboval, pak nejspíš víte, že se spousta lidí v takové situaci chová úplně jinak, než byste od nich čekali. Včetně vás. Člověk si často nevybaví ani číslo záchranné služby. A dát dohromady souvislou větu a srozumitelně popsat, co se stalo? Nadlidský úkol… Lidská psychika je ve vypjatých situacích nevyzpytatelná.

Nicméně obecně platí, že čím lépe jste připravení, tím nižší je pravděpodobnost, že zpanikaříte. Zkrátka platí: „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.“

 

Nebojte se začít. Přestat se dá vždycky

Také neexistuje „špatná první pomoc“. Tedy pokud jste normální a zdravě myslící člověk. Existuje ale  „nulová první pomoc“. A ta může zabít. „Zapomeňte na to, že dotyčnému tím, že se ho dotknete, ublížíte.Spíš mu ublížíte, když se ho nedotknete vůbec,“ říká zkušený záchranář Petr Schejbal.

Ještě před deseti lety byly informace Čechů o první pomoci zastaralé a příliš dobře jsme si nevedli ani v ochotě první pomoc poskytnout. Časy se ale (naštěstí) mění. V roce 2018 poskytlo první pomoc 80 procent lidí, kteří byli na místě. Ve světě je to jen čtvrtina přítomných. V mnoha případech tak laická první pomoc dotyčnému zachránila život – první minuty totiž rozhodují.

 

První pomoc jednoduše a rychle

  • Vidíte-li někoho ležet bez známek života, nejdříve zkontrolujte okolí, zda nehrozí nebezpečí i vám (třeba kvůli obnaženému zdroji elektrického napětí). Nemá cenu hnát se zbrkle na pomoc a ohrozit i svůj život.

  • Zkontrolujte, zda je člověk při vědomí. Hlasitě na něj promluvte nebo mu jemně zatřeste rameny. Pokud nereaguje, otočte ho na záda, abyste zprůchodnili dýchací cesty.

  • Ty zprůchodníte tak, že dotyčnému zakloníte hlavu a přizvednete dolní čelist.

  • Přiložte ucho těsně nad ústa a zjistěte, zda postižený dýchá.

  • Volejte 155. Případně aktivujte tísňovou výzvu v mobilní aplikaci Záchranka. Telefon dejte na hlasitý odposlech, abyste si uvolnili ruce a operátor vám mohl radit.

  • Stlačujte střed hrudníku ve frekvenci 100 až 120 stlačení za minutu. Mnemotechnická pomůcka říká, že ideální je rytmus písně „Staying alive“ od Bee Gees. Masáž můžete (po konzultaci s dispečerem) doplnit o dva krátké vdechy z úst do úst v poměru 30 stlačení ku 2 vdechům. Nicméně masáž hrudníku je důležitější.

  • Pokud máte na pracovišti automatizovaný externí defibrilátor (AED), vyšlete co nejrychleji někoho, aby ho přinesl.

  • Jakmile je AED k dispozici, zapněte jej a postupujte podle pokynů. Použití AED je snadné a intuitivní. Vždy je v něm názorný návod k obsluze. Zařízení navíc samo udává jednoduché pokyny. I úplný laik tak může zachránit život.

  • V kontaktu s dispečerem buďte po celou dobu oživování a počkejte na příjezd záchranářů.

 

Když jde o život, volat 112, nebo 155?

Zaregistrovali jste akční reality show Linka 112, která intenzivně propaguje důležitost této linky při záchraně lidských životů? Nejste sami. Zaregistrovali ji i samotní záchranáři. A distancovali se od ní. Pokud odhlédneme od faktu, že se nejedná o autentické příběhy a aktéři jsou najatí herci, je tu ještě jeden problém. Linka 112 je mezinárodní evropská tísňová linka.

Už z názvu vyplývá, že je na našem území určená hlavně pro cizince. Češi ji zase mohou využít při pobytu v zahraničí. Operátor linky 112 má za úkol přijmout hovor v cizím jazyce, přeložit jej a spojit vás se skutečnými záchranáři.

Pokud tedy mluvíte dobře česky, jste v místě, kde je alespoň minimální pokrytí signálem, a jde o život, nevkládejte mezi sebe a pomoc zbytečné prostředníky. Jde opravdu o každou vteřinu. Volejte přímo linku 155 nebo použijte aplikaci Záchranka.

 

Co dalšího mít po ruce v případě úrazu

K případům, kdy na pracovišti někdo totálně zkolabuje, naštěstí nedochází tak často. Spíš jsme svědky úrazů a poranění, kdy je postižený při vědomí. I v těchto případech je důležité rychle a správně ránu ošetřit. Minimalizují se tím komplikace i následky. A také v tomto případě záleží na dobré přípravě a dostupnosti vybavení. Třeba lékárniček.

To, že lékárničky máte mít na pracovišti, opět vyplývá nejen ze zákona, ale je to přirozený požadavek praxe. Co do lékárničky dát, kam ji umístit a kolik lékárniček si pořídit? To už zákon neřeší a záleží na typu provozu, převládajících rizicích, počtu zaměstnanců a dalších specifikách pracoviště.

To, co zákon stanovuje, jsou požadavky na autolékárničky a v některých konkrétních případech vyžaduje minimální rozsah lékárničky a konkrétní vybavení.

 

Jak postupovat (nejen) při výběru vhodné lékárničky

Máte představu, že zaskočíte do nejbližšího obchodu, pořídíte autolékárničku a téma první pomoci na pracovišti máte vyřešené? Asi tušíte, že to by nešlo… Aby vše dávalo smysl a vzniklo funkční řešení, které opravdu pomůže, musíte na to jinak.

„Zejména je potřeba zohlednit konkrétní rizika, která hrozí na daném pracovišti, a také počet zaměstnanců,“ vysvětluje produktová specialistka Markéta Benová ze společnosti HAPPY END a dodává: „Proto jsme na základě dlouhodobého sledování rizik, která se vyskytují na pracovištích, sestavili různé náplně lékárniček tak, aby co nejvíce odpovídaly konkrétním potřebám. A zároveň našim zákazníkům nabízíme individuální sestavení lékárničky na míru.“

 

7 tipů, jak správně vybrat lékárničku

  1. Pozvěte si na pomoc odborníka. Zákon mluví o „poskytovateli pracovnělékařských služeb“. Měl by to především být odborník, který má praktické zkušenosti. Pečlivě posuďte rizika, která na pracovišti hrozí nejvíce.

  2. Určete osobu, která bude za tuto oblast odpovědná. Měl by  to být proškolený pracovník, který si bude soustavně doplňovat odborné znalosti. Nezapomínejte ale na to, že proškoleni v poskytování první pomoci by měli být všichni zaměstnanci a školení by se mělo pravidelně opakovat.

  3. Na základě provedené analýzy rizik vyberte vhodnou lékárničku a její náplň. Konečný seznam může ještě zkontrolovat odborník, který s vámi spolupracoval na analýze rizik.

  4. Určete počet lékárniček. Ten souvisí s počtem zaměstnanců. Nešetřete na jejich počtu. To se nevyplácí.

  5. Lékárničky umístěte na viditelných, lehce přístupných místech a zřetelně je označte. Nejenže to vyžaduje zákon, ale také je to ve vašem zájmu.

  6. Do lékárničky vložte kromě zdravotnického materiálu také seznam uložených věcí, příručku se základními informacemi o poskytování první pomoci a knihu úrazů.

  7. Nezapomínejte na pravidelné kontroly –  doplňujte sortiment lékárniček, kontrolujte exspirace léčiv. Zaměstnanci také musí vědět, kde lékárničky najdou a musí se k nim dostat. Z praxe známe případy, kdy byla lékárnička zamčená ve skříni a klíč od skříně měl člověk, který byl na dovolené.

 

PRVNÍ POMOC A LÉKÁRNIČKY V LEGISLATIVĚ

  • Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník – § 150

  • Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce – § 102

  • Zákon č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci – § 2

  • Nařízení vlády č. 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí

  • bod 8

  • Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 79/2013 SB., o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče – § 2

 

Konkrétní požadavky na obsah lékárniček v některých speciálních případech:

  • Autolékárničky – Vyhláška Ministerstva dopravy č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích – příloha č. 14

  • Lékárničky při práci v lese s ostrým nářadím – Nařízení vlády č. 28/2002 Sb., kterým se stanoví způsob organizace práce a pracovních postupů při práci v lese a na pracovištích obdobného charakteru – § 2 odst. 3

  • Lékárnička pro provozovatele střelnice – Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 493/2002 Sb., o posuzování zdravotní způsobilosti k vydání nebo platnosti zbrojního průkazu a o obsahu lékárničky první pomoci provozovatele střelnice – příloha č. 2

  • Lékárnička na zotavovací akce pro děti a školy v přírodě – Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti –  příloha č. 4