MPM: Rodinná firma s 30letou zkušeností na trhu a smyslem pro funkčnost i design

Bezpečnost
MPM: Rodinná firma s 30letou zkušeností na trhu a smyslem pro funkčnost i design

HAPPY END získal na českém trhu exkluzivní zastoupení italského výrobce ochranných profilů firmy MPM PLASTIC PROFILES. Jaké výhody MPM nabízí svým zákazníkům, na čem si zakládá a čím se liší od konkurence? Proč se vyplatí i českým firmám vybavit své provozy jejich produkty? Na to jsme se zeptali Eleonory Carraro, manažerky pro komunikaci.

Jak vlastně společnost MPM vznikla? Jste už dlouho na trhu?

Jsme rodinná firma, jejíž vedení má více než 30letou zkušenost s plastovými materiály a průtlačným lisováním (technologie extruze). Hlavním předmětem podnikání firmy je výroba. V současnosti tvoří firmu čtyři různé obchodní jednotky: lana potažená PVC, profily vyráběné na zakázku, hygienické profily a ochranné prvky pro průmyslové provozy. Poslední jmenovaný segment se díky záměrně zvolenému PVC s jedinečnými mechanickými a technickými vlastnostmi a díky promyšlenému designu celosvětově těší vysokému zájmu zákazníků.

 

Co je největší výhodou vaší společnosti? Odlišuje vás něco od konkurence?

Máme velmi výhodnou strategickou polohu v severovýchodní Itálii poblíž všech hlavních národních i mezinárodních dopravních tras. Ale hlavní výhodou je to, že jako středně velká rodinná firma jsme daleko pružnější nejen v rozhodování, ale také se dokážeme rychle přizpůsobit potřebám našich zákazníků. Nabízíme osobní přístup, komunikaci a výměnu zkušeností. Máme oddělení výzkumu a vývoje, které vychází maximálně vstříc potřebám nových zákazníků. Díky zpětné vazbě trhu, zkušenostem našich obchodníků a dynamické povaze naší firmy pracujeme na takových ochranných prvcích pro průmyslové provozy, abychom nabídli řešení, které zaručí bezpečnost ve všech typech logistických provozů a pracovišť. A díky naší orientaci na zákazníka poskytujeme také zakázkovou výrobu.

 

Často se plastové ochranné prvky vyrábějí z polyetylenu nebo polypropylenu. Nicméně vy používáte PVC. Proč? Jaké jsou hlavní výhody?

Naše ochranné prvky vyrábíme průtlačným a doplňkovým lisováním (extruzí a koextruzí). Díky naší dlouholeté zkušenosti s plasty jsme se rozhodli používat špičkový high-tech typ PVC zvaný REFLEX – jedná se o nejvhodnější materiál pro průmyslové ochranné prvky z hlediska jejich účelu a použití. Má výrazně vyšší elasticitu – vždy se tak vrací do původního tvaru. Díky svému povrchu odolnému vůči skvrnám ho můžete dokonale čistit, stačí obyčejná voda. Dalšími výhodami tohoto materiálu je jeho plná probarvenost a odolnost vůči poškrábání. Navíc je samozhášivý, pro případ požáru, a odolný vůči UV záření, což je důležité při použití v exteriéru.

 

A v čem jsou výhody oproti ocelovým zábranám?

Hlavní specifikum plastových ochranných prvků se týká jejich mechanických vlastností, které umožňují uchovat podlahu neporušenou, okamžitě se vrací do původní podoby, absorbují vibrace a jsou maximálně flexibilní. Další výhodou je jejich dlouhá životnost – pro podnik je výhodné, že ochranné prvky není nutné měnit po každém nárazu, nedeformují se. Aby se snížilo riziko nárazu, je velmi důležitá dobrá viditelnost prvků – naše produkty jsou proto plně probarveny. To mimo jiné znamená, že nikdy neztrácí svou zářivou barvu a není nutné je přebarvovat. Velmi důležitý funkční aspekt je hygieničnost – plastové prvky se snadno čistí a jsou 100% antibakteriální, proto je lze použít i v potravinářském průmyslu.

 

Vaše ochranné prvky mají i zajímavý design. Běžně je k vidění spíše kulatý tvar. Je to jen čistě estetická záležitost, nebo to má i jiný důvod?

Design našich produktů je výsledkem intenzivního výzkumu v terénu. V první řadě jsme se rozhodli pro funkčnější design: tvar našich výrobků má širší, rovnou nárazovou plochu a tak znesnadňuje najetí vysokozdvižného vozíku pod nebo nad ochranný prvek. Speciálně jsme také navrhli strukturu povrchu ochranných prvků – například povrch ochranného zábradlí není zcela hladký, ale obsahuje drážky, které zvyšují účinnost protiskluzového systému. Instalace našich ochranných prvků je proto snadná: díky jejich tvaru je zapotřebí jen malý počet kusů, prvky můžete zkracovat i prodlužovat, a to i po jejich instalaci. Kompaktní rozměry ochranných prvků šetří místo na klíčových pracovištích, při zachování vysoké odolnosti vůči nárazu.

 

V čem jsou hlavní přínosy, pokud se továrna nebo logistické centrum rozhodne vybavit provoz vašimi ochrannými prvky?

Instalací našich ochranných prvků zajistíte ochranu svých pracovníků, strojů i budovy a ušetříte čas a peníze. Výdaje na průmyslové ochranné prvky zajistí bezpečné pracoviště pro zaměstnance – dobře viditelné ochranné prvky upozorní na nebezpečné manévrování mechanizace a nainstalované ochranné prvky zabrání pracovním úrazům. Ochranné prvky rovněž chrání stroje a budovu před přímými nárazy, ke kterým často dochází. V konečném důsledku se díky vašim preventivním opatřením tato investice v plné míře vrátí kvůli nižším nákladům na údržbu továrny.

 

Dá se úspora nákladů nějak přesněji finančně vyčíslit?

Spočítali jsme, že náklady na výměnu rozbitého regálu činí 1 300 eur, což zahrnuje cenu regálu, výdaje na lidskou práci potřebnou k odstranění škod a skutečnost, že poškozená část skladu bude delší dobu nebezpečná a nepřístupná pro pracovníky. Uvědomme si také, že k tomuto druhu nehody může docházet nespočetněkrát.

 

Hodně se teď mluví o zvyšování bezpečnosti na pracovištích. Probíhá i celosvětová kampaň Vision Zero. Jak to vidíte vy? Sledujete trendy v této oblasti?

Jsme přesvědčení o smysluplnosti vývoje sortimentu bezpečnostních produktů. Naše oddělení výzkumu a vývoje se věnuje vývoji nových produktů a společně s vysoce kvalifikovaným týmem kontroly kvality jsme aktivním členem italského standardizačního orgánu UNI.

Jak říkáte, zajištění bezpečnosti na pracovištích je v současnosti trendem, který celosvětově zažívá rychlý růst, a naše firma se na něm chce podílet – plastové produkty jsou optimálním řešením této potřeby. Proto upevňujeme naše působení v Evropě i v zámoří. Naše firma vyváží do více než 70 zemí a neustále hledá spolehlivé obchodní partnery, se kterými by společně pronikla na nové trhy. Náš prodejní tým se snaží propagovat kulturu bezpečnosti práce tím, že s touto problematikou seznamuje naše stávající i potenciální zákazníky.


Eleonora Carraro

Manažerka pro komunikaci

 

MPM PLASTIC PROFILES

  • Rok založení: 1985

  • Sídlo společnosti: Padova, Itálie

  • Export: 70 zemí