Jste připravení na druhou vlnu covidu-19?

BezpečnostČistota
Jste připravení na druhou vlnu covidu-19?

Rozhodně nechceme nikoho zbytečně strašit druhou vlnou covidu-19. Zároveň ale nejsme naivní, a tak se k aktuální situaci stavíme čelem. Jak to teď ve světě s koronavirem vypadá? A co můžeme čekat u nás?
  1. „ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM“
  2. AKTUÁLNÍ SITUACE
  3. SOUČASNÁ BILANCE
  4. CO NÁS ČEKÁ?


„ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM“

V tuto chvíli se nevyplatí čekat. Jednu zkušenost s covidem-19 už máme. Víme, že nákaza se šíří závratnou rychlostí a stejně rychle se některé dezinfekční nebo ochranné prostředky můžou stát nedostatkovým zbožím. Čím byste se tedy teď měli vybavit? Na základě doporučení Ministerstva zdravotnictví České republiky a předchozí zkušenosti s covidem-19 jsme pro vás připravili izometrickou mapu pracoviště – výrobní haly i kanceláře – se všemi základními prostředky pro efektivní boj s koronavirem. Rozdělili jsme je do tří skupin:

  • ochrana pracovníka,
  • osobní hygiena
  • a dezinfekce a úklid společných prostor.


AKTUÁLNÍ SITUACE

Když přemýšlíme o druhé vlně covidu-19, je zcela zásadní fakt, že koronavirus nezmizel, pořád tady je. Nezapomeňme, že v některých zemích – například ve Spojených státech amerických, v zemích Latinské Ameriky nebo v Indii – se zatím nepodařilo zvládnout ani první vlnu. Spojené státy před pár dny (17. července 2020) ohlásily rekorní počet nakažených za den – víc než 77 000 – a v Indii ten samý den evidovali 1 000 000 nakažených (27. července to bylo už 1 480 073 nakažených). David Nabarro, zmocněnec Světové zdravotnické organizace, v rozhovoru pro Radiožurnál 9. července 2020 řekl: „Virus tu stále je. A jelikož se opět začínáme volně pohybovat, budeme mít více případů. A nepůjde ani tak o druhou vlnu, jako spíše o prudké vzestupynové výskyty nákazy. ... Domnívám se, že v mnoha zemích způsobí virus v následujících týdnech velké problémy – zčásti proto, že ho nebereme dostatečně vážně, a zčásti proto, že tu stále je a musíme k němu mít respekt.“ Také řekl, že licencovaná vakcína bude k dispozici nejdřív za rok a půl a že proočkování celé světové populace bude trvat minimálně dva a půl roku. Je tedy jasné, že s koronavirem ještě nějakou dobu bojovat budeme.


SOUČASNÁ BILANCE

Jaká jsou aktuální čísla, pokud jde o nakažené a oběti koronaviru? K 27. červenci 2020 se podle záznamů ve světě koronavirem nakazilo 16 481 230 lidí a zemřelo jich 654 052. V České republice se ke stejnému datu nakazilo 15 516 lidí a zemřelo 373 lidí.

Prevence proti koronaviru


CO NÁS ČEKÁ?

Ať už tomu v zemích, kde se první vlnu covidu-19 částečně zvládnout podařilo, budeme říkat druhá vlna nákazy, nebo její prudký vzestup, odborníci se shodují, že k tomu s největší pravděpodobností dojde. Koneckonců v některých zemích druhou vlnu už pociťují, třeba v Izraeli nebo nedaleké Belgii. Její nástup navíc může být velmi rychlý, ve zmíněném Izraeli to bylo do 10 dní. A ukazuje se, že k opětovnému nárůstu počtu nakažených může významně přispět také letní cestování. Vždyť už i někteří Čěši si jako „suvenýr“ z dovolené přivezli právě koronavirus. Část epidemiologů mluví o tom, že druhou vlnu nákazy můžeme očekávat na podzim, a to nejenom v návaznosti na návraty z letních dovolených, ale také v návaznosti na změnu počasí.

Průmyslové utěrky a hygiena

AKCE